Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulla Nykäsen kolumni Hyvällä yhteistyöllä menestyvien kuntien joukkoon

Valtuuston viimeisessä kokouksessa hyväksyttiin alkaneen valtuustokauden strategia. Valtuutettujen puheenvuoroissa kiiteltiin strategiaprosessia, jonka aikana asukkailla, päättäjillä ja eri sidos-ryhmillä on ollut mahdollisuus osallistua sekä tulla kuulluiksi. Kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyssä strategialuonnokseen tuli vain vähäisiä muutoksia. Ne paransivat osaltaan strategian antamaa viestiä. Muotoilut koskivat esteettömyyden sekä laaja-alaisen kaupungin kylien ja maa-seudun huomioimista.

Vuoteen 2030 ulottuvan strategian vision mukaan Pieksämäkeä kuvataan elämäsi asemapaikaksi, jossa arki sujahtaa turvallisesti raiteilleen ja kaupunki pysyy liikkeellä. Edelleen visiossa sanotaan, että meitä pieksämäkeläisiä on moneen junaan, ja kehotetaan hyppäämään mukaan. Visiossa on käytetty rautatiekaupungin kielikuvia, ja hyödynnetty kaupungin tunnettuutta rautateiden risteysasemana. Liikkeellä olo kuvaa eteenpäin menoa. Moneen junaan menijöillä halutaan kertoa, että kaupungissa sallitaan erilaisuutta ja tänne voi tulla omana itsenään, osalliseksi asukkaana, yrittäjänä tai vierailijana.

Strategisia päämääriä on asetettu neljä. Kestävällä kuntataloudella turvataan edellytykset pito- ja vetovoiman lisäämiseen. Toimivat palvelut halutaan turvata keskustassa ja kylillä, sekä tehdä yhteistyötä kumppanien kanssa. Viihtyisiä ja toimivia asuinympäristöjä kehitetään koko maaseutukaupungin alueella. Asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta vahvistetaan.

Strategioita pystytään laatimaan ja sanamuotoja hiomaan yhteisymmärryksen hengessä. Toteutus on toinen juttu. Jotta strategiset päämäärät olisivat edes himpun verran lähempänä, tarvitaan käytännön toimenpiteitä, joilla niihin päästään. Useimmiten päämääristä ollaan yhtä mieltä, mutta käytännön toimenpiteissä kohdataan haasteita. On helppo torpata esitettyjä toimia toteamalla, että ”ei näin”. Harvoin kuulee toteuttamiskelpoista vaihtoehtoa.

Toivottavasti tällä valtuustokaudella löytyy yksituumaisuus keinoista yhteisesti asetettujen päämäärien saavuttamiseen. Kun valtuustokauden lopussa tullaan jälleen arvioimaan strategian toteutumista ja valtuuston työskentelyä, soisi tulosten olevan toisenlaiset kuin viime valtuustokauden vastaavat. Valtuutettujen itsensä antamia arvosanoja leimasi riitaisuus ja eripura, joka ei edistä kaupunkikehitystä eikä kuntalaisten etua.

Kuntavaalien jälkeen uudet ja entiset luottamushenkilöt ja johtavat viranhaltijat saivat tuhdin koulutuspaketin. Yksi koulutusosio käsitteli kuntien strategista johtamista. Koulutuksen keskeinen ajatus, joka myös kannattaa laittaa muistiin, oli seuraava: ”Luottamushenkilöiden ja ammattijohdon hyvällä yhteistyöllä strategisesti johdetut kunnat kuuluvat menestyjien joukkoon.”

Kiitän luottamushenkilöitä ja henkilöstöä kaupungin hyväksi tehdystä työstä vuonna 2021!

Toivotan jokaiselle pieksämäkeläiselle niin kaupungissa, kylillä kuin maaseudulla Rauhallista Joulun aikaa ja Hyvää Uutta Vuotta!

Kirjoittaja on Pieksämäen kaupunginjohtaja