Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Valtuustokysymys

Valtuustossa 13.12.2021 esitettiin valtuustokysymys. Siinä kyseenalaistettiin se, että antoiko kaupunginhallitus valtuustolle riittävän oikeansisältöisen ja ajantasaiset tiedot Itärata Oy hankeyhtiöön liittymisestä.

Kaupunginvaltuusto käsitteli asiaa ensimmäisen kerran 28.6.2021, päätökseksi tuli, että asia jätetään pöydälle. Pöydälle jättö tarkoittaa sitä, että asia tuodaan uudelleen käsittelyyn saman sisältöisenä ilman muutoksia ja lisäyksiä. Kaupunginhallitus on tuonut asian valtuustolle 27.9.2021 uudelleen käsittelyyn silloin parhaan käytössä olevan tiedon perusteella ja hyvän hallintotavan mukaisesti. Valtuuston kokouksessa asian sisältöä ei enää haluttu käsitellä vaan siirryttiin suoraan ryhmäpuheenvuoroihin ja yleiskeskusteluun. Äänestyksen tulos oli 18-17, joten valtuusto päätti lähteä mukaan Itärata Oy hankeyhtiöön. Päätös on saanut lainvoiman.

Kuopion hallinto-oikeuden ratkaisu 18/0225/4 tekemästäni valituksesta vuonna 2018 kertoo seuraavaa: ”Valtuuston toimivaltaan kuuluu arvioida, pitääkö se suoritettua valmistelua sisällöllisesti riittävänä päätöksenteon pohjaksi, vai palautetaanko asia kunnanhallitukselle uutta valmistelua varten.” Tähän päätökseen peilaten valtuusto sai riittävät ja ajantasaiset tiedot kun hyväksyi esityksen Itärata Oy hankeyhtiöön liittymisestä.

Valtioneuvosto on 28.10.2021 hyväksynyt hankeyhtiön perustamisen, kun kuntien päätökset tulivat lainvoimaiseksi. Näin ollen hankeyhtiön perustaminen valtion johdolla on aloitettu. Pieksämäki on sitoutunut hankeyhtiöön sopimusjuridisesti. Mikäli Pieksämäki purkaa yksipuolisesti sitoutumisensa hankeyhtiöön, niin siitä voi seurata korvausvaatimuksia valtion ja muiden kuntien taholta. Silloin maineen menetys ei enää riitä.

Kaupunginvaltuutettu (kesk.)