Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vuoden viimeinen valtuusto Pieksämäellä

Hyvää keskustelua oli ja äänestettiinkin useampaan kertaan.

Toin valtuustoon aloitteen, että Pieksämäen kaupungin tilaisuuksissa tarjoillaan vain suomalaista kotimaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa, (poikkeuksena tee ja kahvi) mieluiten lähiruokaa. Linjaus koskee kaikkia kokouksia, seminaareja, työpajoja, edustustilaisuuksia ja yleisötilaisuuksia, joissa on tarjoiluja. Näin huolehdimme, että ympäristöasiat ja liikenteen päästöjen vähentäminen tulevat huomioiduksi kaupungin tilaisuuksissa. Tämä sai 29 nimeä, lähes kaikki.

Pieksämäen kaupungin talous on kohtuullisessa kunnossa verrattuna moneen lähikuntaan. Säästöjä on tehty useampana vuotena, kohtuullisesti leikaten, en itse aina ole ollut samaa mieltä onko leikattu oikeista kohteista, mutta isoa säästöjen kertarysäystä ei tarvitse nyt tehdä, Marinin hallitus antoi myös reilut koronakorvaukset kunnille. Erittäin suuri merkitys on ollut, että perusterveydenhoito pysyi omana toimintana, perusturvan kulut on pysyneet kohtuullisina.

Perusturvaan on kyllä mielestäni tulossa menolisäyksiä, joihin budjetissa on huonosti varauduttu, itse en ainakaan näitä luvuissa näe. Nämä lisäeurot maksetaan sitten ylityksinä myöhemmin. Vasemmistoliitto on myös tyytyväinen, että velan määrää ei lisätä kohtuuttomasti. Tästä on puhuttu valtuustossa useana vuonna, ei lisää velkaa, silti velkaa on otettu reippaasti joka vuosi. Kaupunginjohtajan Ulla Nykäsen linja, jolla hän patisteli meitä luottamushenkilöitä ottamaan velkaa vähemmän, investointeja karsittiin, näkyy budjetissa.

Tämä oli historiallinen viimeinen budjetti, kun hyvinvointialueet tulevat. Itselleni on vielä vaikea hahmottaa tulevaa budjettilukujen muodossaan ja luvut varmaan täsmentyvät, mutta katson kohtalaisen luottavaisena tulevaisuuteen tällä budjetilla. Haasteita silti riittää jatkossakin. Kuntatalous on ja pysyy vaikeana.

Hyvä kuntatalous on kunnan selkäranka, mutta tarvittaisiin myös onnistumisia. Työtä lisää ja uusia kuntalaisia, ettei taloudenhoito ole vain kuntapalveluista leikkaamista.

Kuntavaalien jälkeiset puolueiden väliset luottamuspaikkaneuvottelut ja valtuusto jossa luottamuspaikat jaettiin olivat melkoinen farssi, jonka johdosta luottamuspaikkoja valitettavasti jaettiin vieläkin uusiksi. Vasemmistoliiton esitys uudeksi varajäseneksi kaupunginhallitukseen oli Riku Särkkä.

Vähän myöhään, mutta parempi kuin ei milloinkaan, esitin Strategiaan 2022-2030 tekstimuutoksia. Nämä meni läpi äänin reilulla äänienemmistöllä.

Uudet muotoilut: 1. Tarjoamme toimivat palvelut keskustassa ja kylillä, sekä teemme yhteistyötä kumppanien kanssa. 2. Kehitämme viihtyisiä ja toimivia asuinympäristöjä koko maaseutukaupungin alueella. 3. Osallistamme asukkaita palveluiden suunnitteluun ja kehittämiseen.

Hanna Moilasella oli mielipidekirjoitus Pieksämäen Lehdessä, jossa hyvät perustelut näille muutoksille, lyhyesti, ”Entä jos palveluja luvattaisiin kehittää koko kunnan alueella tai vaihtoehtoisesti keskustassa ja kirkonkylissä? Tai voitaisiinko monipuolisia ja nykyaikaisia asumisen mahdollisuuksia kehittää koko Pieksämäen maaseutukaupungin alueella?

Nämä olisivat tietoisia linjauksia Pieksämäen kehittämisestä kaupunkikeskustan, kylien ja laajan maaseutualueen muodostamana kiinnostavana ja monimuotoisena kokonaisuutena.”

valtuutettu (vas.) ja aluevaaliehdokas