Meneillään oleva sote-uudistus on Suomen historian yksi merkittävimmistä hallinnollisista uudistuksista. Vuoden 2023 alusta lukien vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle. Hyvinvointialue on julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Etelä-Savon hyvinvointialue muodostuu Enonkosken, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmaan, Pieksämäen, Puumalan, Rantasalmen, Savonlinnan ja Sulkavan kunnista.
Pelastuslaitokset hoitavat pelastustoimen tehtävät hyvinvointialueella, lisäksi pelastuslaitokset voivat edelleen tuottaa ensihoitopalveluita terveydenhuollolle, jos hyvinvointialue niin päättää. Tällä hetkellä pelastuslaitokset hoitavat vuosittain noin 100 000 pelastustoimen hälytystehtävää ja 500 000 kiireellistä ensihoitotehtävää. Uudistuksessa turvataan pelastustoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen tiivis keskinäinen yhteistyö ensihoidossa.
Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu aluksi pääosin valtion rahoitukseen. Rahoituksen määräytymistekijöissä otetaan huomioon alueiden väliset erot asukkaiden palvelutarpeissa ja palvelujen järjestämisen olosuhteissa. Vuoden 2022 tasossa hyvinvointialueelle siirtyvien tehtävien kustannukset ovat noin 21 miljardia euroa. Summa vastaa noin kolmannesta valtion budjetista.
Hyvinvointialueet tulevat olemaan suuria työnantajia. Vuoden 2023 alussa kuntien ja kuntayhtymien palveluksesta siirtyy hyvinvointialueille arviolta noin 216 000 sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen henkilöä. Uuden organisaation johtamisjärjestelmän sekä yhtenäisen henkilöstöpolitiikan luominen on keskeistä vuonna 2022.
Kannattaa siis äänestää omalta paikkakunnalta olevaa ehdokasta! Haluan asettua ehdokkaaksi, koska haluan puolustaa paikkakunnan lähipalveluita. Sosiaalipalveluiden uudistaminen on mielestäni jäänyt liian pienelle huomiolle. Painopiste on ollut perusterveydenhuollon säilyminen lähipalveluna. Sama tavoite pitää mielestäni olla myös sosiaalipalveluissa, esim. ikäihmisten ja vammaisten palveluasuminen olisi säilytettävä kotikunnassa. Rahoitusmallista riippuen on väläytelty mallia, jossa vanhusten ja vammaisten palveluasuminen keskitetään pienistä kunnista suuriin sosiaalipalveluiden yksiköihin. Meillä kaikilla on oikeus asua ja saada hoivaa omassa kotikunnassa. Meillä kaikilla on oikeus nopeaan ensihoitoon.
Lähteet; STM julkaisu 2.11.2021 ”Aluevaltuutetun opas”, Kristilllisdemokraattien lehti KD 11/2021 KD:n puheenjohtaja Sari Essayah.
Tehostetun palveluasumisen yksikön päällikkö
Kristillisdemokraattisen puolueen jäsen
YAMK -gerontologinen asiantuntijuus-opiskelija