Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Etelä-Savon uusi hyvinvointialue asukkaan turvana

Etelä-Savon hyvinvointialue aloittaa toimintansa vuoden 2023 alussa. Aluevaaleissa tammikuussa 2022 valitaan 59 valtuutettua päättämään Etelä-Savon hyvinvointialueen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimien asioista. Olen perehtynyt hyvinvointialuetta koskeviin lakeihin ja valmisteluihin ja katson ja luotan siihen, että palvelujen saatavuus paranee. Tasa-arvoiset peruspalvelut ja asukkaiden hyvinvoinnista huolehtiminen tulee hoitua kokonaisuutena Etelä-Savossa myös pienemmissä kunnissa. Alueemme asukkaiden sujuva perusarki tulee olla keskiössä jokaisessa tarkastelussa ja päätöksessä. Omaishoito, mielenterveydenpalvelut, oppilashuolto ja ikäihmisten kotona asumisen turvaaminen sekä yksinäisyyden poistaminen ovat erittäin tärkeitä asioita, joita haluan olla huomioimassa hyvinvointialueellamme.

Asiakasmaksuja säädellään lailla ja asetuksilla muun muassa maksujen enimmäismäärät ja maksujen yhdenmukaisuus koko alueella. Tulee määritellä lähipalvelut ja niiden kohtuulliset maksut tai maksuttomuus. Haluan huolehtia myös siitä, että digi- ja puhelinpalvelut ovat toimivia ilman pitkiä jonotusaikoja ja niiden kustannukset ovat kohtuulliset asukkaalle. Erikoissairaanhoitoon pääsy ja hammaslääkäripalvelut tulee taata myös pienissä kunnissa.

Uuden aluevaltuuston tehtävä on vastata alueen asukkaiden monipuolisista osallistumisen- ja vaikuttamisen mahdollisuuksista sekä tiedottamisesta. Tätä voidaan edistää esimerkiksi järjestämällä keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia, asukasraateja sekä ottamalla asukkaita mukaan palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen. Aluehallituksen tulee lisäksi asettaa hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimet eri väestöryhmien, kuten nuoret, vanhukset ja vammaiset, vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi. Äänioikeuden lisäksi hyvinvointialueen asukkailla on äänestysoikeus hyvinvointialueen kansanäänestyksissä sekä oikeus tehdä aloitteita.

Etelä-Savon hyvinvointialue suunnittelee toimintamallit sekä lähipalvelupisteet, sähköiset palvelut ja hyvinvointialueella mahdollisesti keskitettävät palvelut vastaamaan väestön tarpeita siten, että perustason palveluiden esteetön saatavuus ja saavutettavuus varmistetaan. Maaseutuvaltainen ja vapaa-ajan asukkaiden Etelä-Savo hyvinvointialueena tulee huomioida kokonaisuutena ja suunnitella palveluketjut kattavasti ja asukaslähtöisesti eri-ikäisille niin Juvalla, Kangasniemellä, Mäntyharjulla, Pertunmaalla, Sulkavalla, Enonkoskella, Hirvensalmella, Puumalassa, Rantasalmella kuin alueemme kaupungeissammekin Savonlinnassa, Pieksämäellä ja Mikkelissä. Tässä työssä haluan olla alueellamme mukana takaamassa arvokasta arkea eteläsavolaisille.

Mikkelin kaupunginvaltuutettu

Maakuntahallituksen jäsen

Essoten valtuuston jäsen

Aluevaaliehdokas