Pääkirjoitus: Jokaisella lapsella on oikeus tulla kohdelluksi hyvin

Tänään on kansainvälinen Lapsen oikeuksien päivä, jota vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Kuluneella viikolla on vietetty lapsen oikeuksien viikkoa. Se on Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä vietettävä teemaviikko, jonka tavoitteena on lisätä lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista. Tämän vuoden teemana on ollut lapsen oikeus hyvää kohteluun.

Kaikille pitäisi olla päivänselvää, että jokaisella lapsella on oikeus tulla kohdelluksi hyvin ja saada osakseen huolenpitoa sekä suojaa väkivallalta ja välinpitämättömyydeltä. Suurin osa lapsista ja nuorista myös kokee, että heitä kohdellaan hyvin. Valitettavasti aivan kaikilla asiat eivät ole yhtä hyvin. Esimerkiksi muuksi kuin tytöksi tai pojaksi itsensä ilmoittavien kokemus on merkittävästi kielteisempi kuin muilla. Peräti 75 prosenttia lapsista, joiden vanhempi on toisesta kulttuurista lähtöisin, on kokenut rasismia ja syrjintää. Sitä he ovat kokeneet sekä toisten lasten että myös aikuisten taholta. Myös lasten ja nuorten yksinäisyyden kokemukset ovat tutkimusten mukaan olleet kasvussa viime vuosina.

Vanhemmilla on velvollisuus kohdella lapsia hyvin ja suojella kaikenlaiselta väkivallalta kaikissa tilanteissa. Huonoon kohteluun on puututtava rohkeasti ja viipymättä, ettei pahan kierrettä pääse syntymään. Myös lapsella itsellään on velvollisuus kohdella hyvin toisia lapsia.

Kommentoi