Pääkirjoitus: Pimeässä näkyminen tuo turvallisuutta

Suomessa eletään pimeintä vuodenaikaa vielä reilun kuukauden ajan. Päivä alkaa hiljalleen pidentymään vasta 21. joulukuuta olevan talvipäivänseisauksen jälkeen. Jalankulkijalle ja pyörällä liikkuvalle kunnollinen pimeässä näkyminen tuo turvallisuutta ja se on myös elinehto. Siksi heijastimista ja valoista puhuminen sekä niiden käytöstä muistuttaminen ei ole koskaan turhaa.

Kuluvan viikon aikana Liikenneturva, poliisi ja pyöräilyjärjestöt ovat kampanjoineet kevyen liikenteen näkymisen puolesta. Tapahtumia järjestettiin eilen keskiviikkona Itä-Suomessa ainakin Mikkelissä, Kuopiossa ja Joensuussa. Niissä jaettiin satoja heijastimia ja pyöränvaloja.

Pimeällä näkymiseen täytyy kiinnittää huomiota. Myös Pieksämäellä tapaa liian usein jalankulkijoita ilman heijastinta tai pyöräilijöitä ilman kaikkia valoja. Kannattaa muistaa, että pyöräilijöitä valojen käyttöä edellyttää myös laki. Eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa ja taaksepäin punaista. Myös sähköpotkulaudalla liikkuvilla on oltava valot pimeässä tai hämärässä. Poliisi voi lätkäistä valojen käyttämättömyydestä myös 40 euron liikennevirhemaksun. Myös jalankulkijan on lain mukaan käytettävä heijastinta pimeällä liikkuessaan.

Liikenneturvan syksyn 2020 seurannoissa pyöräilijöistä etuvaloa käytti pimeän aikaan noin 70 prosenttia ja takavaloa 55 prosenttia. Parantamisen varaa siis vielä on.

Kommentoi