Mielipide: Aluevaalien ehdokasasettelusta

Antti Kivimäki

On esitetty näkemys, että aluevaaleihin ehdokkaaksi asettuvat olisivat mieluiten sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. On totta, että aluevaltuustot päättävät sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen alueellisista linjauksista. Lisäksi aluevaltuustot saavat vastattavakseen kiinteistöjen hoidon toimialueillaan.

Eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi lähtevät edustavat kaikkia mahdollisia ammattikuntia. Ketään ei hylätä ammattinsa perusteella. Eduskunta on lakeja säätävä elin. Mutta valituiksi tulevilta ei edellytetä laintuntemusta esimerkiksi tutkinnon muodossa, vaikka heidän tulee olla kansalaisluottamusta nauttivia nuhteettomia Suomen kansalaisia. Ainoastaan oikeusministeriltä vaaditaan oikeudellinen tutkinto.

Kuntavaaleissakin ehdokkaana saa olla, jos itse haluaa ja jokin puolue henkilön listoilleen hyväksyy. Täysi-ikäisyys vaaditaan. Voi myös asettua ehdolle valitsijamiesyhdistyksen kautta.

Demokratian luonteeseen kuuluu olennaisesti, että henkilöllä on vaikuttamisen mahdollisuus ja se tulee taata hänelle. On syytä olla varovainen, ettei vaikuta äänestyskäyttäytymiseen esittämällä demokratian vastaisia ehdokasasettelutoiveita.

puheenjohtaja / aluevaaliehdokas

Pieksämäen kristillisdemokraatit

Kommentoi