Mielipide: Puisto Aila Meriluodolle?

Petteri Kokkonen

Aila Meriluodon syntymästä tulee tammikuussa vuonna 2024 kuluneeksi tasan sata vuotta ja kaksi vuotta kuolemasta lokakuussa vuonna 2021.

Olisiko jo aika muistaa Pieksämäellä syntynyttä ja täällä koulunsa käynyttä kirjailijaa? Luulisi, että paikkakunnalta löytyisi mesenaatti tai jokin muu taho, joka ottaisi asian ajaakseen. Tuo tahohan voisi olla myös aloitteentekijänä kulttuuri- ja vapaa-aika lautakunnalle. Voitaisi esimerkiksi pohtia, voisiko meidän upeassa kulttuurikeskus Poleenissa nimetä jonkin tilan Aila Meriluodon muukaan.

Ja olihan Pieksämäellä aikanaan kenttäkadun ja keskuskadun kulmassa Meriluodon koulu. Koulun paikalla olevan tyhjän tontinhan voisi kaavoittaa puistoksi ja nimetä sen Ailan mukaan. Puisto voisi olla dendrologinen eli puulajipuisto. Muistaakseni Laakson Mikon ollessa tontilla sijainneen koulun rehtorina, istututti hän tontille ulkomaalaisia puulajeja, joista on nykyisinkin nähtävissä kaksi komeaa lehtikuusta.

Tontille istutettujen puiden kasvaessa ne toimisivat koululaisille hyvänä kohteena tutustua eri puulajeihin, varsinkin kun ne olisi merkitty nimikyltein.

Puisto olisi myös erinomainen ympäristöteko, sillä toimisihan se osaltaan hiilinieluna kaupungin alueella. Myös paikkakunnan PR-arvoihin alueella luulisi olevan vaikutusta, kun Pieksämäen maine perinteisesti ei ole liian korkealla. Puistoa voisi hyödyntää vieressä olevan urheilukentän urheilijoiden lämmittelyalueena, jossa polkujen varsilla olisi kuntoiluvälineitä puitten lomassa. Tiettyjen puiden kohdalla olisi Ailan runoja. Kerrankin urheilu ja taide löisivät kättä keskenään, kun ne yleensä aina asetetaan vastakkain, varsinkin silloin kun on kysymys rahan jaosta. Tekijänoikeudelliset ja suvun asettamat vaatimukset tai rajoitteet lienee sovittavissa, mikäli niitä ilmenisi.

Uskoisin, että edellä mainitsemiani asioita olisi syytä pohtia ja jos ei kaikkia, niin ainakin osa olisi varmaankin toteutettavissa, kunhan vain tahtoa löytyy.

Pieksämäki

Kommentoi