Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Seurakunnat hyvinvointia rakentamassa

Perheet, parisuhteet, päihteet - mihin kaikkeen seurakunnat taipuvatkaan järjestötoimijan näkökulmasta? Seurakunnat ovat vähän kuin basaareja, joissa värit, tuoksut, valot ja varjot sekoittuvat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, josta voi olla vaikea saada otetta, ennen kuin hyppää mukaan vilinään. Sukeltaminen toiminnan kirjoon kuitenkin kannattaa, sillä seurakuntien työntekijät tavoittavat työssään usein mitä moninaisimman kirjon ihmisiä.

Kirkkopalvelut ry:n Yhdessä vanhemmuuden tueksi ja Yhdessä kokoNAINEN –hankkeissa on työskennelty seurakuntien kanssa muutaman vuoden ajan. Toinen hankkeista tukee perheitä ja vanhemmuutta, toinen naisia, joilla on ollut haasteita päihteiden käytön kanssa. Kohderyhmät ja työ on erilaista, mutta yhteistä on uusien toimintamallien kehittäminen tai levittäminen osaksi seurakuntien työtä. Hankkeissa on mukana liki 20 seurakuntaa, jotka ovat ennakkoluulottomasti lähteneet kokeilemaan toiminnassaan uusia tapoja tehdä työtä ja tavoittaa ihmisiä yhdessä järjestötoimijan kanssa.

Seurakuntien taipuisuus eri tavoin toteutettuihin toimintoihin on melko uniikkia ja järjestötoimijan näkökulmasta seurakuntayhteistyössä on paljon etuja. Seurakunnissa kohdataan ihmisiä vauvasta vaariin ja tehdään työtä varhaisesta tuesta korjaaviin toimenpiteisiin. Seurakuntien sisältä löytyykin monipuolista kasvatus- ja perhetyön sekä sosiaalialan osaamista ja ammattitaitoa. Verkostoitumisen myötä järjestötoimijat saavat käyttöönsä valtavan määrän arvokasta tietoa eri kohderyhmien tilanteista. Yhteistyö järjestötoimijoiden kanssa puolestaan lisää seurakuntien tietoisuutta olemassa olevista palveluista ja käyttöönotettavista toimintamalleista. Yhdessä tekeminen ja osaamisen jakaminen mahdollistavat toimintojen kehittämisen vastaamaan asukkaiden tuen tarpeita.

Vaikka seurakunnat ovat hedelmällisiä toimijoita yhteistyölle niin kunta-, järjestö- kuin vapaaehtoistoimijoiden kanssa, yhteistyön määrä ja laatu vaihtelevat runsaasti. Joillakin paikkakunnilla seurakuntien työntekijät tekevät arvokasta työtänsä kovin yksin, eikä resursseja tai osaamista aina osata hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Verkostoituminen ja yhdessä tekeminen avaavat kuitenkin uusia näkökulmia ihmisten auttamiseksi ja arjen tukemiseksi, eikä kaikkeen tarvitse pyrkiä vastaamaan yksin.

Kun vanhemmille kehitetään parisuhdeiltoja, perheille puistoruokailuja ja naisille päihteettömyyttä tukevia vertaisryhmiä, lisätään kaikessa yksinkertaisuudessaan paikkakunnilla asuvien ihmisten hyvinvointia. Toimintoja ei kehitetä kehittämistä varten vaan ihmisiä ja heidän arkeaan varten. Uudistamalla toimintoja ja vahvistamalla paikallista sekä alueellista yhteistyötä, voidaan toimintaa kohdentaa juuri sinne, missä sitä eniten tarvitaan.

Yhdessä vanhemmuuden tueksi -hanke

Kirkkopalvelut ry

Yhdessä kokoNAINEN-hanke

Kirkkopalvelut ry