Pääkirjoitus Jokainen pystyy säästämään energiaa

Alkavalla viikolla vietetään Energiansäästöviikkoa. Viikon teema on tärkeä ja se haastaa meitä jokaista pohtimaan kuinka energiaa järkevästi käyttämällä hillitsemme ilmastonmuutosta ja vähennämme muita ympäristövaikutuksia.

Viikon aikana esille nousevat esimerkiksi suomalaisten energiankäyttö sekä monet hyväksi havaitut keinot tehostaa energiankulutusta sekä saavuttaa säästöjä niin töissä, kotona kuin vaikkapa myös liikenteessä.

Jokaisen on helppoa aloittaa energian säästäminen kotioloista. Asumisen osuus energian loppukäytöstä on keskimäärin 20 prosenttia ja jo pienilläkin arkisilla muutoksilla voi vaikuttaa asumisen energiakulutukseen. Yksi hyvä ja helppo esimerkki on huonelämpötilojen hallinta. Sisäilmatutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä kun oleskelutilojen huonelämpötila on hieman yli 21 astetta. Sitä pidetään terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana. Makuuhuoneessa voi olla viileämpää ja silloin myös nukuttaa paremmin. Samalla kun etätyöstä on ryhdytty palaamaan lähityöskentelyyn toimistoihin, niin kannattaa huolehtia kierrätysasiat kuntoon. Se on myös oivallinen energiateko.

Energiansäästössä kannattaa muistaa suuruuden ekonomia: mitä useampi ihminen nipistää edes vähän turhasta kulutuksesta, niin sitä enemmän vaikutukset ovat yhteensä.