Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mielenterveysomaiset tarvitsevat tukea

Mielenterveyspalveluiden katastrofaalinen tilanne vaikuttaa suoraan myös sairastuneen perheisiin ja läheisiin. Sosiaali- ja terveyspalveluihin pitää saada lisää osaamista vaativan läheistilanteen tunnistamisesta, tukemisesta ja ohjaamisesta läheisille suunnatun tuen piiriin. Ilman tukea sairastuneita voi olla yhden sijasta monta.

Joka toinen suomalainen kärsii mielenterveyden häiriöstä jossain vaiheessa elämäänsä. Sairastuneen ympärillä on aina myös läheisiä, joihin psyykkinen oireilu vaikuttaa. Vaikka aihe koskettaa suurta osaa suomalaisista, kuormittavan läheistilanteen vaikutuksia ja läheisten tuen tarvetta ei usein tunnisteta.

Normaalioloissakin lähes puolet (46 %) mielenterveysomaisista on vaarassa sairastua itse raskaan elämäntilanteen vuoksi. Koronan myötä mielenterveysomaisten psyykkinen kuormittuneisuus kasvoi: kun mielenterveyspalveluiden saatavuus heikentyi entisestään, sairastuneet joutuivat odottamaan apua pahaan oloonsa useita kuukausia. Tämä on kohtuuttoman pitkä aika niin sairastuneelle kuin hänen läheisilleenkin. Hätä, huoli ja vastuun lisääntyminen ajoi mielenterveysomaiset jaksamisensa äärirajoille ja moni uupui itse.

Mielenterveyden sairaus koskettaa aina perheenjäseniä tai muita läheisiä. Vaativan läheistilanteen ja sen vaikutusten tunnistaminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta vältetään myös läheisten sairastuminen. Sosiaali- ja terveyspalveluissa läheistilanne jää silti monesti näkymättömäksi. Moni kuormittava omaistilanne voisi tulla näkyväksi, mikäli sen hetkinen elämäntilanne olisi mahdollista huomioida myös somaattisia vaivoja hoidettaessa.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen yhteydessä voidaan vaikuttaa mielenterveysomaisten tunnistamiseen. Palveluita uudistettaessa on mahdollista luoda toimintatapoja, joissa psyykkisesti sairastuneiden läheiset ja heidän kuormittavat elämäntilanteensa tunnistetaan äitiysneuvolasta ikääntyneiden kotihoitoon ja perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon.

Mitä aiemmin omaistilanteet tulevat huomioiduksi, myös huolenaiheisiin on mahdollista päästä tarttumaan riittävän aikaisessa vaiheessa. Asiallinen ja oikea tieto auttaa ymmärtämään sairastuneen läheisen käytöstä ja lisää omaisen keinoja selviytyä arjessa. On myös tärkeätä ohjata omaiset heille kohdennetun tuen pariin, esimerkiksi FinFami yhdistysten pariin.

Moni kuormittava omaistilanne voisi tulla näkyväksi, mikäli sen hetkinen elämäntilanne olisi mahdollista huomioida myös somaattisia vaivoja hoidettaessa.

Mielenterveyden ongelmiin liitetty sosiaalinen stigma sekä perheille suunnattujen palveluiden pirstoutuneisuus vaikuttavat siihen, että perheet ja läheiset jäävät usein vaille tarvitsemaansa tukea. Tunnistamalla sairastuneen läheisten avun ja tuen tarve vaikutetaan monen ihmisen elämään ja hyvinvointiin.

toiminnanjohtaja

Savon mielenterveysomaiset – FinFami ry

toiminnanjohtaja

Mielenterveysomaisten keskusliitto –FinFami