Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pikkukunnat uhkaavat hävitä aluevaaleissa

Isojen kaupunkien poliitikot näyttävät vievän vallan tammikuussa valittavissa hyvinvointialueiden valtuustoissa, jos ihmiset äänestävät kuten kuntavaaleissa. Ylen aluevaltuustokoneen mukaan Pieksämäki olisi saamassa Etelä-Savossa aluevaltuustoon seitsemän edustajaa. Yhteensä Etelä-Savossa valitaan aluevaltuustoon 59 jäsentä. Kunnista suurimman edustuksen vie luonnollisesti Mikkeli, joka olisi saamassa 34 edustajaa. Savonlinnan on tyytyminen 15 edustajaan. Kangasniemen on tyytyminen kahteen edustajaan ja Mäntyharjun yhteen. Muut Etelä-Savon kunnat olisivat jäämässä kokonaan ilman edustajaa.

Ylen laskemat perustuvat siihen, että aluevaaleissa äänestetään samalla tavalla kuin kuntavaaleissa. Kuntavaalien äänestysaktiivisuus oli koko maassa historiallisen matala. Kaikkein vähiten ääniä annettiin Pieksämäellä, jossa äänestysprosentti oli vain 46,5. Aluevaalien on ennustettu kiinnostavan vieläkin vähemmän. Kaikki eivät välttämättä edes ymmärrä, mistä kaikesta aluevaaleissa valittavat hyvinvointivaltuustot oikein päättävät tulevaisuudessa.

Hyvinvointialueen tehtävä on sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen. Jos ja kun valta näyttää keskittyvän isojen kaupunkien edustajille, niin pienempien kuntien palvelut saattavat huonontua entisestään kun rahapula pakottaa keskittämään palvelutarjontaa. Vaikuttaa voi vain äänestämällä.