Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tulokset on otettava vakavasti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan nuorten huoli omasta mielialastaan on lisääntynyt. Se näkyy kyselyyn vastanneiden nuorten mukaan esimerkiksi aikaisempaa useammin ahdistuneisuutena ja masennusoireina. Kyselyn mukaan yli puolet lukioikäisistä tytöistä oli ollut huolissaan mielialastaan viimeisen vuoden aikana. Esimerkiksi Etelä-Savossa ahdistuneisuutta oli kokenut reilu neljännes tytöistä.

Viime keväänä nuoret kertoivat enemmän yksinäisyyden tunteesta kuin edellisessä kyselyssä kaksi vuotta sitten. Yksinäisyyden kokeminen oli yleistynyt varsinkin tytöillä. Noin joka neljäs kyselyyn vastannut tyttö tunsi itsensä yksinäiseksi. Pojista yksinäisyyttä koki samaan aikaan noin 10 prosenttia.

Taustalla on varmasti monia syitä, joista paljon on varmasti koronan aiheuttamaa. Sosiaalisten kontaktien vähäisyys ja yleinen epävarmuus tilanteen jatkumisesta ovat varmasti painaneet nuorten mieliä. Samaan aikaan koulumaailman ja yhteiskunnan vaatimukset ovat kasvaneet. Jatkuva suorittaminen ja menestyminen kuormittavat nuoria.

Lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmien hoitaminen on tärkeää ja siksi kouluterveyskyselyn tulokset täytyy ottaa vakavasti. Ellei tilannetta pystytä oikaisemaan ajoissa, näkyvät tulokset tulevaisuudessa entistä pahempina mielenterveyden ongelmina.