Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Itärata tulee, oletko valmis?

Itärata meni läpi yhden äänen enemmistöllä valtuustossa. Jälkipeliin vielä omat pohdinnat. Paljon on riittänyt aiheesta porinaa somekommenteissa. Mutta ainakin itse teen päätökset itsenäisesti. En väittele onko tästä hyötyä meille vai ei. Kannatan valtakunnallisia tieverkon ja rautateiden kehittämishankkeita. Näillä on positiivista merkitystä elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin, talouteen ja työllisyyteen sekä alueiden kehittämiseen, myös Itä-Suomessa ja Pieksämäelläkin.

En väittele minuuteista, mikä säästetään tai hävitään, heikkokuntoiset rataosuudet kuntoon ja tekniikkakin kehittyy vuosien kuluessa niin pääsemme aina ajoissa perille.

Mutta valtakunnallisia rautatiehankkeita ei pidä rahoittaa köyhien kuntien rahoilla vaan nämä pitää jatkossakin valtion rahoittaa. Kaupunginjohtaja Ulla Nykäsen mukaan meillä on palvelujen ja rahoituksen kestämätön yhtälö ja lisäksi velkaa meillä on noin 87 miljoonaa. Rautateihin liittyen meidän pitäisi laittaa myös rautatieaseman seutu kuntoon, joka ei ole halpa hanke. Sote vie lisäksi jatkossa puolet kunnan budjetista.

Minusta heikkotasoista on myös luottamushenkilöiden lobbausyritykset kuntatasolla aidon demokratian näkökulmasta, jossa heidät yritetään saada äänestämään vain yhden mielipiteen, Itäradan puolesta.

Maineesta on keskusteltu. Pieksämäen lehden mukaan se hinta on 1,7 miljoonaa, aika kallis hinta. Tässä projektissa kunnat on lähteneet mukaan tyyliin kun noikin lähtee mukaan niin mekin ettei maine mene. Se on kuin arjessa, ostan bemarin kun naapurillakin on, ettei maine mene. Mutta fiksu ajaa Toyotallakin. Maine paranee, kun tehdään fiksuja itsenäisiä päätöksiä ja muutkin kunnat huomaa ajan kanssa, että tämä on jatkossa liian kallis projekti. Hintalaput on hukassa.

Suunnittelusta Pieksämäkikin selviää rämpien, mutta rakentaminen se vasta kallista on. Mutta kunnat on tässäkin maksajina, ei se ilmaista ole. Suunnittelukustannuksiksi on arvioitu 79 miljoonaa euroa. Rakennuskustannuksiksi on arvioitu noin 1,7 miljardia euroa. Tämä projekti on kuin sortuva ja kallis korttitalo, jota kuntien talous ei kestä. Ei jätetä tätä tulevien kuntapäättäjien murheeksi. Vasemmistoliitto ei kannata Itäradan rakentamista tältä pohjalta vaikka rataverkon kehittämistä Itä-Suomessa kannattaakin.

Mutta valtakunnallisia rautatiehankkeita ei pidä rahoittaa köyhien kuntien rahoilla vaan nämä pitää jatkossakin valtion rahoittaa.

Valtuustosalissa väitettiin että on sitouduttu vain 1,7 miljoonaan. Se on ihan tyhjää puhetta. Sehän vasta hölmöläisten hommaa olisi jos ja kun kaadetaan hanke kun maksettu jo 1,7 miljoonaa jos kustannukset nousee. Kuntaprojektit, kustannukset karkaa mutta lisätalousarvioissa ylitykset hyväksytään ja lisäksi väitettiin, että meiltä löytyy 1,7 miljoonaa kassasta itärataan, ei tarvitse ottaa velkaa. Tämähän on hieno lupaus, kun ei ollakaan köyhiä enää. Unohdetaan siis syksyn säästöt kokonaan.

Pieksämäen valtuustossa on yhä näkemys, että puhe valtuustosalissa on pahasta. Sille halutaan nopeasti piste. Valtuuston puheenjohtajistolle annan vinkin. Katsokaa vaikka netistä muiden kaupunkien valtuustojen kokouksia.

Puhetta riittää ja hyvä niin kun asiassa ja asiallisesti jutellaan. Kuntademokratia kaipaa puhetta ja mielipiteitä.

Useimmat päätökset tehdään kuitenkin yhä hiljaisuudessa ilman yhtään puheenvuoroa.

Olisin myös antanut koronalisän perusturvalautakunnan esityksen mukaan, että terveydenhuollon henkilökunnalle annettaisiin 300 euron palkkio. Korona on vaikuttanut kaikkien elämään ja useimpien työhönkin.

Myönnän, että korona on tuonut haasteita lisää, esim. opettajien työhön mutta hoitajien kuorma on ollut raskain. Heikko kompromissi oli, että 50 euron palkkio maksetaan jokaiselle kaupungin työntekijälle. Summa jäi nyt niin pieneksi, että on lähes olematon kaikille. Yksityisillä soteyrityksillä on ollut näitä 300 euron koronapalkkioita työntekijöille, joten kaupunki sotetyönantajana jää heikoksi tältä osin.

Eikä paranna jatkossa tätä työntekijäpulaa meillä sotealalla.

valtuutettu (vas.)