Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa työssä

Ammattitaitoisien työvoiman saaminen sosiaali- ja terveysalalla on lisääntynyt koko Suomessa ja samalla myös Etelä-Savossa. Määrällisesti suurin tarve on lähihoitajista ja sairaanhoitajista. Eläköitymisen lisäksi kysyntää lisää hoitajamitoituksen muutos. Samaan aikaan pulaa on myös lääkäreistä, sosiaalityöntekijöistä, puheterapeuteista ja psykologeista.

Etelä-Savossa työvoiman saantivaikeudet ovat suurimmat Pieksämäellä. Työvoimareservit paikkakunnalla ovat kovin niukat ja ylitarjontaa on ainoastaan myyjistä ja toimistotyöntekijöistä. Pulaa on myös esimerkiksi betonirakentajista ja raudoittajista.

Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa työvoimatilanteessa. Viimeisin ikävä esimerkki on keskiviikolta kun Lehtisepät ilmoitti Pieksämäen painon sulkemisesta vuoden loppuun mennessä. Irtisanottaville tuskin löytyy saman alan työtä omalta paikkakunnalta varsinkin kun painettavaa on jatkuvasti vähemmän koko maassa. Tilanne kertoo toimialojen välisistä eroista ja siitä, että tulevaisuudessa yhä useampi joutuu päivittämään omaa osaamistaan. Monet joutuivat vaihtamaan ammattiaan useamman kerran työuransa aikana.

Myös palvelutarjonta muuttuu koko ajan. Pieksämäkeläiset pääsevät käyttämään digilääkärin palveluja, jossa tohtorin vastaanotolle pääsee vaikka omalta kotisohvalta.