Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Itäradasta odotettavissa tiukka äänestys

Viime kesäkuussa valittu uusi kaupunginvaltuusto kokoontuu tänään päättämään Pieksämäen kaupungin osallistumisesta Itärata Oy hankeyhtiön omistamiseen ja rahoittamiseen. Asia oli esillä jo edellisellä valtuustokaudella ja vanha valtuusto päätti viime kesäkuussa äänestyksen jälkeen selvin numeroin jättää asian pöydälle.

Jos Pieksämäen valtuuston ensimmäinen kokous viime elokuussa alkoi myrskyisästi ja useiden äänestysten sävyttämänä, niin yhtään sen helpommalla valtuutetut eivät ole tänään pääsemässä. Jos kaupunginhallituksessa Itärata-hankkeesta äänestettiin ja ennakkotietojen mukaan samanlainen linja jatkuu myös valtuustossa.

Hankkeeseen osallistumisen vastustajien mielestä valtion pitäisi hoitaa suurten ratainvestointien kustannukset. Samoin matka-ajan nopeutumista noin vartilla Helsinkiin pidetään olemattomana kustannuksiin nähden. Monia myös arveluttaa koko hankkeen toteutuminen ja varsinkin se, ettei hankkeella ole tarkempaa hintaa. Hankkeen puolustajat sanovat, että Pieksämäen kannattaa perinteisenä risteyskaupunkina olla ratahankkeessa mukana. Samoin hankkeen kannattajat näkevät, että kyseessä on useiden vuosikymmenien taakse ulottuva hanke, jonka todelliset vaikutukset näkyvät vasta kaukana tulevaisuudessa. Valtuutetuilta tarvitaan nyt kykyä nähdä kauas.