Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vanhustenhuollon unohdetut?

Koko elinajan rakensivat Suomea. Halutaanko ikäihmiset nyt eristää näkymättömäksi lukittujen ovien taakse? Useimmat saattavat kokea lukitut ovet vapautta rajaavaksi. Heillä on ollut elämänsä aikana maalla omaa elinympäristöä. Raivaajasukupolvet ovat vapaasti suomenhevosen avulla tehneet usein kivikkoisista maa- ja metsäalueista viljapeltoja. Peltoja, joista osa on vieläkin käytössä.

Mitä mieltä olet ikäihmisten vapautta ja yksilöllisyyttä huomioivasta elämänkaaren arjesta? Arjesta, jossa on monenlaisia mahdollisuuksia toteuttaa omaa valinnanvapautta. Tanssia ja musiikin kuuntelua muiden asukkaiden ja henkilökunnan kanssa, karaokea, keskustelukerhoja, maalaamista, käsi- ja puutöitä, liikuntaa, kirjojen ja runojen laatimista, omien kokemusten kirjaamista.

Ikäihmisillä on kykyä ja osaamista toteuttaa omaa arkea. Ikäihmiset toivovat oman eletyn elämän kunnioittavaa ja kannustavaa suhtautumista. Ikäihmiset toivovat muutakin kuin paperisiilien tekemistä. Joillekin sen tietysti sopii, mutta ei kaikille.

Monet ikäihmiset toivovat vapaata liikkumista luontoon ilman lukittuja ovia. Luonnossa voisi olla erilaisia kohteita esimerkiksi mahdollisuus kalastamiseen, laavulla olemiseen, marjastamiseen, sienestämiseen ja paljon muutakin mitä ikäihmiset itse toivovat. Luonnossa liikkuminen voi palauttaa mieleen aikaa, jolloin Suomen peltoja raivattiin. Siihen voi sisältyä rakkaita ja arvomaailmallisia muistoja.

Itsemääräämisoikeus korostuu ihmisen koko elämän ajan. Ikäihmisillä tulisi olla oikeus päättää omista arjen asioistaan. Nämä voivat olla pieniäkin tekoja arjessa, vaikka silmätippojen omatoimista lääkitsemistä, oman päivärytmin säilyttämistä, oman puhelimen käyttöä ja muita digitalisaatiomahdollisuuksia.

Rakenteellisilla muutoksilla pystyttäisiin turvaamaan ikäihmisten vapautta ja yksilöllisyyttä. Monessa vanhustenhoidon yksikössä tehdään jo paljon hyvää työtä ikäihmisten hyväksi, henkilökunta on kovilla ja moni tekee niukkojen resurssien varassa parhaansa. Voisi vieläkin enemmän olla vapauden kunnioittamista rakenteellisten muutosten avulla.

Itsemääräämisoikeus korostuu ihmisen koko elämän ajan.

Millaisen vanhuuden sinä haluat? Vapaan vai lukittujen ovien takana?

Laboratoriohoitaja, bioanalyytikko, yhteiskuntakuntatieteiden maisteri ja lastenvalvoja

Pieksämäki.

Sairaanhoitaja (sisätauti-kirurginen), terveydenhuollon maisteri ja ammatillinen opettaja.

Mikkeli.