Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hirvivaara on juuri nyt syytä pitää mielessä

Syksyn edetessä ja pimeyden lisääntyessä on hirvivaara maanteillä jälleen entistäkin ajankohtaisempi asia. Hirvet ovat kaikkein eniten liikkeellä aamu- ja iltahämärän aikaan. Kaikkein eniten hirvet liikkuvat rykimän, eli hirvien kiiman aikana loka-marraskuussa. Sen vuoksi hirvivaarasta varoittavat liikennemerkit kannattaa ottaa vakavasti ja kiinnittää huomiota ajonopeuteen.

Varoitusmerkit eivät ole paikallaan vahingossa vaan niitä sijoitetaan sellaisille tieosuuksille, joissa on korostunut onnettomuusriski. Se perustuu esimerkiksi aikaisempien vuosien onnettomuusmääriin ja eläinkantojen kokoon sekä myös metsästäjiltä eläinten reiteistä saatuihin tietoihin.

Kaikkein tyypillisimmät riskikohdat ovat riista-aitojen päät sekä aukkokohdat ja metsien reunat. Varoitusmerkistä alkavat vaara-alue kestää yleensä kilometrejä. Silloin syytä katsoa tien lisäksi myös pientareita sekä ajaa sellaista vauhtia, että ehtii tarvittaessa reagoimaan ja jarruttamaan jos eläin tulee tielle.

Hirvien lisäksi maanteillä täytyy varoa myös peuroja ja kauriita. Esimerkiksi valkohäntäpeurakanta on koko Suomessa noin kolminkertaistunut 2000-luvulla. Tilastokeskuksen riistaonnettomuustilaston mukaan viime vuonna hirvikolareita oli noin 1 500, kun valkohäntäpeuraonnettomuuksia oli runsaat 7 200 ja metsäkauriskolareita noin 5 100.