Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Osaajapula täytyy ottaa vakavasti

Koronakriisin jälkeen voimakkaan taloudellisen nousun keskellä elävä Suomi kärsii todellisesta osaajapulasta. Teknologiateollisuus kertoi tiistaina, että se tarvitsee seuraavan kymmenen vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa. Vuosittainen osaajatarve on 13 300, joka on melkoinen määrä. Teknologiateollisuuden tuore selvitys on koottu yritysten näkemyksistä ja sitä on analysoitu laajasti tekoälyn avulla.

Taustalla on tietenkin väestön ikääntyminen ja vähäisen syntyvyyden vuoksi työikäisten määrä vähenee lähivuosina rajusti. Tilannetta pahentaa, että samanlaisia osaajatarpeita on lähes kaikilla aloilla, eikä oppilaitoksista valmistu tarpeeksi osaajia. Esimerkiksi Yleisen työttömyyskassan YTK:n tuore kyselytutkimus kertoo, että työvoimapula tuntuu etenkin sosiaali- ja terveysalalla sekä majoitus- ja ravitsemusalalla.

Osaavalle työvoimalle riittäisi työtä ja tekemistä myös Pieksämäellä. Paikkakunnan työllisyyskehitys on maakunnan parhaimmistoa ja Pieksämäen seudulla on Etelä-Savon pienin työttömyysprosentti. Osaajia voidaan houkutella töihin palkalla, mutta se ei yksin riitä. Tarvitaan myös vaatimukset täyttäviä asumisvaihtoehtoja sekä ennen kaikkea kattava palvelutarjonta. Osaajapulaa voidaan kaikkein nopeimmin lievittää työperäisen maahanmuuton edistämisellä, jossa olennaista on työkulttuurin ja asenteiden muuttaminen.