Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Etätyö on ainakin osaksi tullut jäädäkseen

Suomi ja suomalaiset alkavat vähän kerrallaan vapautua koronapandemian aiheuttamasta poikkeusolosta. Samalla jopa toista vuotta jatkunut etätyön tekeminen alkaa vaihtumaan jälleen työpaikoilla tehtäväksi lähityöskentelyksi tai niin sanottuun monipaikkatyöhön.

Osalle etätyö on ollut hyvinkin tervetullutta, mutta osalle vastaavasti etätyön tekeminen kotioloissa on ollut enemmän hankalaa. Tuoreen yrittäjägallupin mukaan etätyöinto yrityksissä on selvästi vähentynyt. Kun esimerkiksi vielä maaliskuussa 37 prosenttia yrityksistä kertoi lisäävänsä pysyvästi monipaikkatyötä, niin osuus on enää 32 prosenttia.

Kaikilla toimialoilla etätyön tekeminen ei ole onnistunut koronan aikaan, eikä se tule onnistumaan myöskään jatkossa. Esimerkiksi tuotantolaitoksissa tehtävä suorittava työ täytyy tehdä olemalla paikalla. Sen sijaan monet asiantuntijatehtävät ja toimistotyöt ovat hoituneet hyvin myös etätyöskentelyn kautta.

Työntekijät alkavat kuitenkin olemaan jo korviaan myöten täynnä etätyötä sekä jatkuvia teams-palavereita, joten työkavereiden näkeminen kasvokkain työpaikalla tuo elämään toivottua vaihtelua. Kokemukset etätöistä ovat kuitenkin lisänneet yritysten myönteistä suhtautumista monipaikkatyöhön. Siksi eräänlaisen hybridimallin jatkaminen, jossa luontevasti yhdistetään etä- ja lähityöskentelyä on jatkossa hyvin kannatettavaa.