Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ikääntyminen täytyy nähdä voimavarana

Jokainen ihminen vanhenee. Päivä ja vuosi kerrallaan. Jokainen kokee oman ikääntymisensä eri tavalla, toisille se on helpompaa ja toisille se saattaa olla enemmän taakkana.

Eläkeliiton +60-barometrin mukaan yli 60-vuotiaat kokevat suomalaisessa yhteiskunnassa yhä voimakkaammin ikääntymiseen liittyvää negatiivista leimaa. Barometrin mukaan he myös kokevat koronaepidemian lisänneen yksinäisyyttä ja heikentäneen turvallisuudentunnetta. Se on myös vaikuttanut niin fyysiseen kuin henkiseenkin hyvinvointiin.

Kyselytutkimuksen mukaan Koronapandemia on vaikuttanut erityisesti iäkkäimpiin, eli yli 80-vuotiaisiin. Heidän avuntarpeensa on lisääntynyt ja fyysinen hyvinvointi on heikentynyt arkiaskareissa enemmän kuin nuoremmilla. Joka neljäs yli 80-vuotias kokee koronaepidemian laskeneen heidän elämänlaatuaan.

Ikääntyneet tulisi nähdä enemmän voimavarana. Monet päälle kuusikymppiset ovat vielä erinomaisessa työkunnossa ja monet eläkeläiset voisivat olla hyvänä apuna työvoimapulasta kärsivillä aloilla. Lisäksi täytyy muistaa, että seniorikansalaiset ovat mitä parhaimpia palvelunkäyttäjiä. Heillä on usein enemmän aikaa ja myös taloudellisia edellytyksiä esimerkiksi matkusteluun.

Yhteiskunta tarvitsee jatkossakin monella tavalla hyvinvoivia ja aktiivisia eläkeläisiä. Ikääntyminen on elämään kuuluva voimavara.