Pääkirjoitus: Liikenteessä on tärkeää nähdä tulla nähdyksi

Alkavalla viikolla vietetään valtakunnallista liikenneturvallisuusviikkoa. Tämän vuoden teemana on "Näe ja näy", joka alkaneen syksyn ja iltojen pimentymisen myötä on joka päivä entistä ajankohtaisempi aihe.

Liikenneturvallisuusviikon tavoitteena on innostaa oppilaita, opiskelijoita ja opettajia sekä myös huoltajia kiinnittämään huomiota turvalliseen liikkumiseen. Ensimmäinen ja yksi tärkeimmistä asioista on heijastimen käyttö. Pimeän aikaan ilman heijastinta liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea havaita. Lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä. Sen sijaan heijastimen kanssa kulkeva voi näkyä jo 350 metrin päästä.

Tieliikennelaki velvoittaa jalankulkijan käyttämään pimeän aikana tiellä liikkuessaan asianmukaista heijastinta. Säännös on kuitenkin polkupyöräkypärän käyttämisen lailla tarkoitettu suositusluontoiseksi, eikä siitä ole juuri rangaistu. Kuitenkin heijastimen käyttö pimeällä on erittäin halpa henkivakuutus kenelle tahansa.

Toinen liikenteessä näkymiseen ja näkemiseen liittyvä asia on auton ajovalojen toimivuus. Moni autoilee tietämättään liikenteessä takavalot pimeänä. Uudemmissa autoissa ajovalojen automaatti-asento käynnistää huomiovalot, jolloin takavalot eivät välttämättä toimi ollenkaan. Se ei juuri edistä liikenneturvallisuutta.

Kommentoi