Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Työvoimapula rajoittaa jo yritysten kasvua

Koronakriisistä hiljalleen toipuva ja avautumista kohti kulkeva yhteiskunta ja varsinkin yritykset tarvitsevat uusia työntekijöitä. Tuoreen kauppakamarikyselyn mukaan lähes 75 prosenttia yrityksistä kärsii työvoimapulasta. Näistä yrityksistä jopa 68 prosenttia arvioi, että pula osaavasta työvoimasta on rajoittanut yrityksen kasvua ja liiketoimintaa.

Kyselyssä vain 2,3 prosenttia vastaajista ilmoitti, että osaavasta työvoimasta on ylitarjontaa tai paljon ylitarjontaa. Heikennystä on merkittävästi viime vuoteen verrattuna, jolloin noin 50 prosentilla vastaajista oli pulaa osaavasta työvoimasta.

Esimerkiksi Etelä-Savossa osaajapula sekä työvoiman saatavuus ovat nousseet vauhdilla yritysmaailman keskeisiksi ongelmiksi. Ikärakenteen vuoksi maakunnassa poistuu työmarkkinoilta enemmän ihmisiä kuin olisi uusia ja nuorempia tulossa tilalle. Siksi on tärkeää huolehtia koko maakunnan ja alueen vetovoimasta sekä työmarkkinoille tulevien ihmisten, eli käytännössä nuorten pitämisestä alueella myös tulevaisuudessa.

Samanlainen tilanne on myös Pieksämäellä. Esimerkiksi hoitoalalla olisi runsaasti töitä tarjolla, jos vain olisi tekijöitä. Pahimmassa tapauksessa työvoimapula saattaa johtaa jopa yksiköiden sulkemiseen, mikäli työvoimaa ei löydy riittävästi. Työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaamiseen on tehtävä entistä enemmän töitä.