Pääkirjoitus: Verenluovutus on helppo tapa auttaa toisia

Verta luovuttamalla jokainen voi pelastaa toisen ihmisen hengen. Punaisen Ristin Veripalvelun mukaan Suomessa tarvitaan joka arkipäivä 800 verenluovuttajaa, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet. Niitä tarvitaan esimerkiksi leikkauspotilaiden, onnettomuuksien uhrien sekä syöpää sairastavien ja keskoslasten hoitoon. Koska veri jaetaan luovutuksen jälkeen osiin, voi yhdellä luovutuksella auttaa jopa kolmea potilasta.

Verta ei voi korvata keinotekoisesti, joten uusia verenluovuttajia tarvitaan jatkuvasti. Verenluovutus on vapaaehtoisten luovuttajien varassa, jotka auttavat Suomessa vuosittain noin 40 000 potilasta. Tärkeää on muistaa, että suurin osa ihmisistä pystyy luovuttamaan verta. Vain noin kymmenellä prosentilla on siihen joku väliaikainen tai pysyvä este. Vuosittain tarvitaan yli 20 000 uutta verenluovuttajaa.

Isommalla porukalla verenluovutus on hauskempaa ja samalla se moninkertaistaa avun määrän. Esimerkiksi viidellä luovutuksella voi ottaa jo 15 potilasta. Suomessa on jo yli 3 600 VeriRyhmää, eli luovutusporukkaa. Siinä on oivallinen haaste esimerkiksi työ- tai ystäväporukalle.

Verenluovutus on helppo ja vaivaton tapa tehdä hyvää. Luovuttajan elämästä se vie aikaa ehkä noin tunnin, mutta saattaa vastaavasti pelastaa jonkun toisen koko loppuelämän. Siksi jokainen luovuttaja on yhtä arvokas.

Kommentoi