Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Erityistuen tarvitsijat venäläisessä ruletissa?

Sote-uudistus ei mielestämme turvaa erityistuen tarvitsijoiden riittäviä palveluja. Toteutuuko asiakkaan hyvä arki siirtämällä asiakas halvempaan maksuluokkaan?

Erityistä tukea tarvitsevia asiakkaita on satoja tuhansia. Määrä on mittava. Erityisen tuen syitä ovat esimerkiksi arkipäivän toimeentulo, somaattiset sairaudet, käytöshäiriöt ja kognitiiviset sekä neurologiset kehityksen haasteet. Tuen tarpeet ovat hyvin monimuotoisia.

Tärkeää on huomioida erityistä tukea tarvitsevien palvelut, joiden perustana on vahva erityisosaaminen. Palveluja tarjoavilla toimijoilla tulee olla asiakaskeskeinen lähestymistapa. Tätä voisi parantaa kokemusasiantuntijoilla.

Palveluita voidaan tarjota esimerkiksi pienimuotoisissa palvelukeskuksissa tai kotipalveluna. Vaalijalan kuntayhtymä on tarjonnut koko Suomen alueelle laadukkaita palveluja erityistä tukea tarvitseville asiakkaille. Sote-uudistuksen ei tulisi hajottaa merkittävää erityistä tukea antavaa osaamiskeskusta.

Erityistä tukea tarvitsevien arki tulee olla keskiössä. Huomioiden arjen mielekkyys ja kokonaisvaltainen hyvinvointi. Haluavatkohan erityistä tukea tarvitsevat asiakkaat muuttaa tutusta ja turvallisesta ympäristöstä tuntemattomaan ja epävarmaan?

Toivomme, että erityistä tukea tarvitsevat asiakkaat eivät joutuisi venäläiseen rulettiin. Heidän äänensä tulee tulla kuulluksi koska he ovat oman elämänsä asiantuntijoita.

Laboratoriohoitaja, bioanalyytikko, yhteiskuntatieteiden maisteri (sosiaalihallintotiede), lastenvalvoja, Pieksämäki.

Sairaanhoitaja (sisätauti-kirurginen), terveydenhuollon maisteri (terveydenhuollon hallinto), ammatillinen opettaja, Mikkeli.