Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Viranhaltijoiden valinnasta

Pieksämäen kaupungin viranhaltijat valitaan hallintosäännön mukaan luottamuselimissä, joita ovat valtuusto, kaupunginhallitus ja lautakunnat. Tämän vuoden aikana (tammi-elokuu) on virkavalintoja tehty siten, että perusturvalautakunnassa on täytetty yhdeksän virkaa. Opetuslautakunta on tehnyt neljä viranhaltijavalintaa. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa eikä teknisessä lautakunnassa ole ollut yhtään virantäyttöä.

Kaikki edellä mainitut valinnat on tehty esittelijän esityksen mukaisesti yksimielisillä päätöksillä. Virkaa hakeneiden haastatteluissa on ollut mukana sekä viranhaltijoita että luottamushenkilöitä.

Joissakin kannanotoissa on vaadittu virkojen täyttämistä johtavien viranhaltijoiden tehtäväksi. Tällaista mielipidettä on perusteltu sillä, että virkojen täyttäminen olisi operatiivista toimintaa, joka ei kuulu luottamushenkilöille. Pidän tätä perustelua virheellisenä.

Operatiivista toimintaa on se, mitä viranhaltijat ja työntekijät tekevät hoitaessaan virkaansa tai työtään. Esimerkiksi lääkärin ja sairaanhoitajan operatiivista toimintaa on potilastyö ja muut heille kuuluvat käytännön tehtävät.

Viranhaltijoiden työtehtäviin eivät luottamushenkilöt osallistu.

Viranhaltijoiden rekrytointia on pidettävä kaupunkiorganisaation toimintaedellytyksiä ylläpitävänä strategisena tehtävänä ja siksi on tärkeätä, että viranhaltijoiden valinnat tehdään luottamuselimissä, joilla on viimekädessä lainmukainen vastuu toiminnasta.

Nykyinen hallintosääntömme tukee oikealla tavalla vallan ja vastuun tasapainoa, joten muutostarvetta ei ole.

Perusturvan hallinto-organisaatiota tulisi muuttaa siten, että johtavan ylilääkärin virka määritellään vastaanotto- ja sairaalapalvelujen tulosaluejohtajaksi. Tämän muutoksen voi käsitellä perusturvalautakunta ensi vuoden talousarvion käsittelyn yhteydessä.

valtuuston jäsen (kesk)