Pääkirjoitus: Pieksämäen asukasmäärässä oikea suunta

Tuoreimpien tilastokeskuksen väestömuutosten ennakkotietojen mukaan Pieksämäen asukasmäärän kehittymisessä on menty oikeaan suuntaan. Vuoden alusta heinäkuun loppuun ulottuvalla tarkastelujaksolla kokonaisnettomuutto on Pieksämäellä plussalla 93 henkilöä. Se on eniten koko Etelä-Savossa. Esimerkiksi Mikkelissä kokonaisnettomuutto oli lähes saman verran negatiivinen.

Pieksämäellä ehdittiin pitkään kärsiä voimakkaasta muuttotappiosta kun väki karkasi kasvukeskuksiin ja naapurikuntiin. Nyt kuntien välisestä muutosta ja siirtolaisuudesta muodostuva kokonaisnettomuutto oli koko Etelä-Savossa 277 henkilön verran positiivinen. Sen sijaan luonnollinen väestömuutos, eli syntyvien ja kuolleiden erotus on Pieksämäellä edelleen negatiivinen. Ihmisiä syntyy vähemmän kuin kuolee ja sen suunnan muuttaminen ei ole helppo tehtävä.

Sen vuoksi on selvää, että Pieksämäki tarvitsee jatkossakin entistä enemmän muualta muuttavia uusia asukkaita. Vain sillä tavoin paikkakunnalla pystytään säilyttämään ja parantamaan tarvittavat kunnalliset palvelut. Myös työperäiselle maahanmuutolle on jatkuvasti tilausta ja tarvetta, sillä työt tarvitsevat tekijöitä ja riittävästi käsipareja. Esimerkiksi koko Etelä-Savossa oli heinäkuun lopussa avoinna puolet enemmän työpaikkoja kuin vuosi sitten samaan aikaan, Pieksämäellä vielä sitäkin enemmän.

Kommentoi