Pääkirjoitus: Aluevaaleihin tarvitaan lisää innostusta

Suomessa järjestetään ensi tammikuun 23. päivä historian ensimmäiset aluevaalit. Kyse on kokonaan uusista vaaleista, joissa valitaan päättäjät yhteensä 21 hyvinvointialueelle. Vaikka kaikki eivät ole vielä ennättäneet toipua kesäkuun kuntavaaleista, niin aluevaaleilla on todella suuri merkitys. Tammikuussa pidettävissä vaaleissa äänestäjillä on ensimmäistä kertaa mahdollisuus vaikuttaa sote-palveluiden järjestämiseen.

Suuri ongelma aluevaaleissakin on äänestysaktiivisuus, eli kuinka ihmiset saadaan äänestämään tärkeissä vaaleissa. Kesäkuun kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus oli historiallisen matala, vain 55,1 prosenttia. Ja kaikkein vähiten koko Suomessa äänestettiin Pieksämäellä, jossa äänestysprosentti oli van 46,5. Yleisesti arvioidaan ja pelätään, että tammikuun aluevaaleissa äänestysprosentti on jäämässä kuntavaaleja alhaisemmalle tasolle. Eikä se ole enää paljon, joten aluevaaleihin tarvitaan lisää innostusta. Ja paljon.

Aluevaalien ehdokasasettelu on monin paikoin vasta alkutekijöissään, vaikka vaalirahoituslain mukainen kampanja-aika alkoi jo 23. heinäkuuta. Sen sijaan ehdokashakemuksen on jätettävä aluevaalilautakunnille viimeistään 14. joulukuuta ja ehdokasasettelu vahvistetaan 23. joulukuuta. Käytännössä tehokasta kampanja-aikaa jää muutamia viikkoja. Ehdokkaiden kannattaa olla liikkeellä jo hyvissä ajoin.

Kommentoi