Pääkirjoitus: Rokottamisella paras suoja koronaa vastaan

Viimeiset viikot ovat osoittaneet, ettei taistelu koronaa vastaan ole vielä lainkaan ohi tai edes laantumassa. Perjantaina koronanyrkki päätti siirtää Essoten alueen kiihtymisvaiheeseen sekä tiukentaa suosituksia ja ohjeistuksia.

Tilanne ei ole helppo missään päin Suomea. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronatapausten ilmaantuvuus oli torstaina 174 sataatuhatta asukasta kohti. Esimerkiksi perjantaina koko maassa todettiin 926 tapausta ja torstaina tautitapausten määrä rikottiin maaginen tuhannen tartunnan raja. Jos vastaavia lukuja olisi ilmennyt vaikkapa viime syksynä tai keväänä, niin yhteiskuntaa olisi suljettu kovaa vauhtia.

Nyt tilanne on toinen ja rokotekattavuus paranee jatkuvasti. Vakavien tautitapausten osuus vähenee, vaikka tautitapausten määrä on roimassa kasvussa. Riittävällä rokotekattavuudella voidaan uskoa, että yhteiskuntaa saadaan vielä kuluvan vuoden aikana enemmän avattua. Sen turvaamiseksi on tärkeää, että 12–15-vuotiaiden nuorten rokotukset saadaan kouluissa ripeästi käyntiin ja heidät voitaisiin rokottaa elokuussa ensimmäisen kerran.

Jatkuvasti muuttuva koronatilanne luo epävarmuutta elinkeinoelämään ja varsinkin palvelualoille. Tässä vaiheessa olisi tärkeää, ettei kovin laajamittaisia sulkutoimia enää tarvittaisi. Vaikeuksia on ollut jo enemmän kuin tarpeeksi.

Kommentoi