Pääkirjoitus: Turvallista koulumatkaa täytyy harjoitella

Ensi viikolla tieliikenteessä näkyvät oman opintiensä aloittavat koululaiset. Pieksämäelläkin peruskoulujen syyskulukausi alkaa ensi viikon keskiviikkona. Kesää ja kesälomaa on vielä sen verran jäljellä, että turvallisen koulumatkan harjoittelemiselle on aikaa. Varsinkin ekaluokkalaisten vanhempien kannattaa harjoitella koulumatkaa yhdessä lapsen kanssa hyvissä ajoin.

Myös Liikenneturva muistuttaa, että turvallisen reitin suunnittelu kodin ja koulun välille on vanhemman vastuulla. Samalla on syytä muistaa, ettei se kaikkein lyhin mahdollinen reitti ole välttämättä se kaikkein turvallisin mahdollinen. Joskus on turvallisempaa kiertää kauempaa ja suosia vaikkapa alikulkuja tienylitysten sijaan.

Vanhemman kannattaa kulkea useamman kerran koulumatka yhdessä lapsen kanssa. Kun liikenteen perusasiat ovat lapsella hallinnassa, kannattaa lapsen antaa toimia itsenäisesti ja silloin vanhemman tehtävä on seurata enemmän vierestä. Samaan aikaan lapsen kanssa kannattaa sopia, että puhelin pysyy repussa koko koulumatkan ajan. Sillä soittaminen tai siihen vastaaminen vaatii pysähtymistä turvalliseen kohtaan.

Tässäkin asiassa täytyy muistaa, että kertaus on opintojen äiti. Turvallinen koulumatka vaatii paljon toistoja. Lisäksi se vaatii jatkuvaa tarkkaavaisuutta kaikilta tien käyttäjiltä.

Kommentoi