Pääkirjoitus: Koronapassilla kohti normaalia elämää

Koronapassin käyttöön ottamisesta käydään parhaillaan kovaa keskustelua. EK:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 63 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että koronapassi pitäisi ottaa käyttöön Suomessa. Nyt myös poliitikot ovat taipumassa koronapassin kannalle. Uutissuomalaisen tuoreen kyselyn mukaan enemmistö eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajista kannattaa koronapassin käyttöönottoa Suomessa.

Koronapassi on virallinen todiste siitä, että henkilö on saanut molemmat koronarokotukset, saanut tuoreessa koronatestissä negatiivisen testituloksen tai sairastanut koronan ja parantunut siitä. Passia näyttämällä pääsisi muun muassa ravintoloihin ja tapahtumiin. Koronapassin avulla yhteiskuntaa voitaisiin avata selvästi enemmän ja samalla se auttaisi eroon kaikkia uhkaavasta rajoituskierteestä.

Esimerkiksi Tanskassa koronapassi on ollut käytössä jo pitkään suurimmissa yleisötilaisuuksissa. Koronapassin käyttöön ottamiseen tarvitaan Suomessa laki, joka pitäisi valmistella nyt nopeasti. Samalla koronapassiin liittyvät ongelmat tulee ratkaista viipymättä.

Vaikka koronapassi helpottaisi palaamista normaaliin, niin vastuu on edelleen jokaisella ihmisellä. Koronarokotteen ottamisen lisäksi kasvomaskien käyttö, turvavälit ja hyvä käsihygienia ovat edelleen tarpeen.

Kommentoi