Pääkirjoitus: Itä-Suomen suhdannearviot ovat nousseet

Yritysten arvioiden mukaan Itä-Suomen suhdannetilanne on tavanomaista parempi. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tuoreen heinäkuun suhdannebarometrin mukaan tilanne on parantunut kun tuloksia verrataan huhtikuun barometrin tuloksiin. Suhdannetilannetta kuvaava saldoluku oli heinäkuussa 15, kun se vielä huhtikuussa oli -12, eli pahasti pakkasella.

Kasvun ennakoidaan jatkuvan myös syksyn aikana, mutta sen suurimpana peikkona on ammattitaitoisen työvoiman saaminen. Työvoimapula näkyy varsinkin palvelualoilla kun esimerkiksi ravintola-alan työntekijät ovat koronasulkujen myötä hakeutuneet toiselle alalle. Myös esimerkiksi hoitoalalle tarvotaan jatkuvasti lisää käsipareja helpottamaan vallitsevaa työvoimapulaa. Itä-Suomessa lähes puolet barometriin vastanneista yrityksistä totesi työvoimapulan yleisimmäksi kasvun esteeksi. Teollisuuden ja rakentamisen puolella kasvua nakertaa komponenttipula sekä raaka-aineiden roima hinnannousu. Ne tuskin helpottavat vielä syksyllä.

Tuoreiden tilastotietojen mukaan Pieksämäellä asiat ovat varsin hyvin. Työttömyysprosentti on 9,2, eli tilanteeseen nähden erittäin kohtuullisella tasolla. Myös asukasluku on kasvanut alkuvuoden aikana 26 ihmisellä. Monella muulla paikkakunnalla kehityksen suunta on ollut avain toisenlainen.

Kommentoi