Mielipide: Kapinahenkeä ja kansalaistottelemattomuutta

Kuva Mannerheimintieltä. Elokapina/ Pyry Kantonen

Esa Annala

Elokapina on jälleen nostanut myrskyn vesilasiin mielenosoituksella ja - auta armias - häiritsemällä keskiluokan yltäkylläistä elämää. Kaikkitietävät tädit ja sedät ovat nousseet somessa kiiltävähaarniskaisina näppissotureina halveksimaan tällaista suorastaan rikollista ja yhteiskuntaa romuttavaa toimintaa.

Somekommenteista suosikkejani ovat mm. nämä: “Menisivät töihin!”, “Kuinkahan moni noista maksaa veroja?” ja “Ohisalo johtaa taustalla.”

Se ei tietysti tätejä ja setiä kiinnosta, että demokratiassa verojen maksu ei ole edellytys mielenosoittamiselle tai että kapinoijat ovat nuoria opiskelijoita ja moni heistäkin alaikäisiä. Muuta vaikuttamisen tietä heillä ei oikeastaan edes ole. Ohisalo-kommentteihin en nyt viitsi muuta, kuin kysyä, että eikö se olekaan Soros siellä taustalla?

Osa tädeistä ja sedistä fantasioi väkivallalla. Moni hekumoi ajavansa autollaan mielenilmaisijoiden päälle. Fantasioimassa mukana on mm. kaupunginvaltuutettuja. Väkivalta ja ihmisjoukkoon autolla ajaminen on siis monen mielestä kiinnostava vaihtoehto. Muistetaanpa asia tulevaisuudessa. Kuulostaa nimittäin vahvasti terrori-iskun suunnittelulta. Uhka on viranomaisten taholta koettu todelliseksi, sillä mielenosoitusta suojaamassa oli betoniporsaat.

En pidä vastakkainasettelusta, mutta...

Missä olivat tien tukkimisesta mielensäpahoittajat silloin, kun rekat tukkivat väylät ilmastonmuutosta pahentavan turveteollisuuden puolesta? Turpeelle oli jo myönnetty 70 000 000 euron kriisituki, joten 80 rekkaa jumiutti liikenteen turhaan.

Kriisituki putosi turpeeseen siitäkin huolimatta, että 2 300 työllistävä teollisuudenala on saanut valtiovarainministeriön mukaan 2018-2020 verotukea vuosittain vajaat 200 000 000 euroa. Eli pitkälti yli 80 000 euroa työntekijää kohden - vuosittain! Alan liikevaihto on 300 000 000 vuodessa. Menevätkö verot elokapinasta urputtajien mielestä järkevään käyttöön? Tähänkö pitää veroeurot laittaa, että saa tädeiltä ja sediltä luvan mielenosoitukseen?

On helppo työntää pää puskaan ja valittaa, että kyllä ne siellä Intiassakin. Yksi suomalainen vastaa kuutta intialaista CO2-päästöiltään, joten pahennamme ilmastonmuutosta ainakin noin 33 000 000 intialaisen edestä. Kokeilkaapa rutistaa elämä yhden intialaisen tasolle kulutuksessa. Sitten voitte valittaa syypään olevan jossain muualla. Jotkut kieltävät ongelman kokonaan. Heille on samantekevää, että 99,9999% tutkijoista on päätynyt päinvastaiseen tulokseen.

Elokapinanuoret ovat oikealla asialla ja aidosti huolissaan omasta tulevaisuudestaan. Alati kutistuvan viljelyalan, kiihtyvän ilmastopakolaisuuden ja liian nopean muutoksen vuoksi tapahtuvan massasukupuuton keskellä näkymä on melko toivoton.

Hallitus on pettänyt ilmastolupauksensa kaataen ongelmat tulevien sukupolvien niskaan, kuten aiemmatkin hallitukset. On siis syytäkin kapinoida.

Vasemmistoaktiivi elokapinan puolella

Kommentoi