Pääkirjoitus: Pää on pidettävä pinnalla varsinkin juhannuksena

Valon ja keskikesän suuri juhla, juhannus, on kohta käsillä. Tänä vuonna yötöntä yötä saadaan juhlia ennusteiden mukaan hyvin kesäisessä säässä, vaikka kaikkein kuumin helleaalto taitaa juhannuksen aikana hellittää. Lämmin sää ja hieman helpottanut koronatilanne takaavat kuitenkin sen, että ihmiset ovat juhannuksena liikkeellä niin maalla kuin vesillä. Siksi turvallisuutta ei saa unohtaa ja varovaisuus on pidettävä mielessä niin vesiliikenteessä kuin myös maantiellä.

Varsinkin vesillä juhannus on koitunut monelle kohtaloksi. Suomen uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ennakkotilastojen mukaan Suomessa hukkuu juhannuksena keskimäärin kuusi ihmistä. Huomattavaa on, että suurin osa näistä kuolemista on kuitenkin ehkäistävissä.

Tapaturma- ja onnettomuusriskiä lisää merkittävästi alkoholi. Se poistaa estoja ja heikentää kehon hallintaa. Suomessa hukkuu vuosittain 100-150 ihmistä, joista puolet on tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena. Esimerkiksi uimareiden kannattaa uida rannan suuntaisesta ja niin, että jalat yltävät pohjaan tarvittaessa. Eikä uimaan kannata lähteä yksin vaan mielellään kaverin kanssa. Veneillessä on aina käytettävä pelastusliivejä, joka on halpa henkivakuutus. Jopa 80 prosenttia vesiliikenteessä hukkuneista olisi pelastunut jos heillä olisi ollut asianmukaiset pelastusliivit. Varoituksista huolimatta hyvää ja rauhallista juhannusta!

Kommentoi