Pääkirjoitus: Soteuudistus oli Vaalijalalle pieni pettymys

Soteuudistus ei ole toteutumassa Vaalijalan osalta aivan kuten kuntayhtymässä olisi toivottu ja suunniteltu. Uusi laki ei ole tunnistamassa erityishuoltopiirien asemaa. Käytännössä se tarkoittaa, että myös Vaalijala sulautetaan osaksi perustettavaa hyvinvointialuetta. Samalla sen työntekijät, omaisuus ja toiminta siirtyvät hyvinvointialueelle.

Etelä-Savossa hyvinvointialue on tarkoitus perustaa heinäkuun alusta, jos sotelait astuvat voimaan ennen sitä. Eduskunnan on määrä käsitellä asiaa ensi viikolla. Hyvinvointialueelle ovat siirtymässä Essote, Sosteri, Vaalijala, Etelä-Savon pelastuslaitos ja myös Pieksämäen sote-peruspalvelut.

Vaalijalan osalta soteuudistus tarkoittaa, että jatkossa sen toiminta neuvotellaan paikallisesti hyvinvointialueella. Vaalijalan merkitystä ei tule unohtaa, eikä sitä pidä missään nimessä vähätellä. Se on koko Savon yhteinen asia, jolla on myös valtakunnallista merkitystä. Vaalijassa on näet vuosi vuodelta enemmän asiakkaita eri puolilta Suomea. Se näkyy myös kuntayhtymän taloustilanteessa. Viime keskiviikkona kuntayhtymäkokous päätti jakaa kaikille jäsenkunnille 2,5 miljoonaa euroa ylijäämäpalautusta. Sillä on jo aluetaloudellista merkitystä taloushuolien kanssa kamppaileville kunnille.

Täytyy toivoa, että asioista kyetään neuvottelemaan jatkossa hyvässä yhteisymmärryksessä. Vaalijalan palveluja ei pidä lähteä pilkkomaan.

Kommentoi