Pääkirjoitus Äänestäminen huolestuttavan alhaisella tasolla

Kuntavaalit on pidetty ja Pieksämäelle on valittu uudet kuntapäättäjät. He ovat juuri sellaiset kuin pieksämäkeläiset itse ovat äänestämällä halunneet kaupunginvaltuustoon valita. Suoman alhaisimmat äänestysprosentit olivat Pieksämäellä ja Kajaanissa. Sen nostamiseksi on tehtävä kaikki voitava ja vielä sitäkin enemmän, ettei vastaava tilanne pääse enää toistumaan seuraavissa vaaleissa.

Juuri tällä hetkellä ainakin kulisseissa käydään ainakin alustavia keskusteluja ja tunnusteluja keskeisestä luottamuspaikkajaosta sekä esimerkiksi uuden kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajista. Puolueiden sisällä askelmerkit yritetään ilmeisesti saada selville jo ennen juhannusta ja toden teolla neuvotteluihin ryhdytään juhannuspyhien jälkeen heinäkuussa. Nimittäin vanha valtuusto kokoontuu vielä kerran yhteen kokoukseen juhannuksen jälkeisenä maanantaina.

Ainakin julkisuuteen päin puolueet ovat viestittäneet ja toivoneet, että paikkaneuvottelut käytäisiin sopuisassa ja rakentavassa hengessä. Näin tietysti sopii ja kuuluukin toivoa, mutta käytäntö voi olla aivan toista. Edessä saattaa olla eräänlainen henkien taisto monessa mielessä. Ja jos puolueet eivät keskenään ole nuottasilla, niin puolueiden sisäiset jännitteet ja henkilökemiat saattavat aiheuttaa ongelmia.

Edessä on pitkä kuuma kesä, myös kuntapoliittisen ilmaston vuoksi.