Mielipide: Liha ja maito maistuvat edelleen

Kuvituskuva. Tuire Punkki

Vesa Kallio

Koviten huutava lehmä lypsää vähiten, sanonnassa sanotaan. Valtakunnan median perusteella voisi luulla, että huomenna kukaan suomalainen ei enää syö lihaa eikä maitotuotteita. Tämän huutajat tietävät vähiten.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) maa- ja elintarviketalouden tuoreen suhdannekatsauksen mukaan kulutuksen rakenteessa ei ole tapahtunut suurtakaan muutosta. Lievää kasvua on tapahtunut mm. tuoreissa vihanneksissa, sitrushedelmissä ja siipikarjanlihassa. Myös kananmunien kulutuksen ennakoidaan nousevan tänä vuonna.

Lihan kokonaiskulutus on pysynyt vuodesta 2015 käytännössä samalla tasolla, mutta painopiste on siirtymässä siipikarjanlihaan. Naudassa muutos on ollut hyvin pientä, mikä onkin Etelä-Savon ja koko Itä-Suomen näkökulmasta positiivinen asia.

Maitotuotteiden osalta Luken katsaus kertoo, että niiden kysyntä kasvoi vuonna 2020 edellisvuoteen verrattuna. Positiivista oli myös se, että maitotuotteiden, kuten myös lihan vienti kasvoi ja tuonti pieneni. Tämä on koko Suomen kansantalouden kannalta positiivinen tilanne.

Kehittyneissä maissa kotieläintuotteiden kulutus on varsin vakaata eikä suurta muutosta ole näköpiirissä. Sen sijaan kehitys- ja kehittyvissä maissa kansantalouden kehitys ja tulotason nousu johtaa aina eläinperäisten tuotteiden kulutuksen kasvuun.

Elintarvikkeiden kulutuksen rakenne muuttuu hiljalleen ja on aina muuttunut. Mitään vallankumousta kuitenkaan ei ole tapahtumassa eikä sille ole tarvettakaan. Ruoka aiheuttaa vallankumouksia silloin, kun se uhkaa loppua.

Korkealaatuisille suomalaisen maatalouden tuottamille kasviksille, vihanneksille, marjoille, viljalle, valkuaiskasveille ja kotieläintuotteilla on takuuvarma kysyntä nyt ja tulevaisuudessa niin kotona, julkisessa ruokailussa, ravintoloissa kuin viennissä.

Syöminen sesongin mukaan kotimaista ja kohtuullisesti sekä monipuolisesti on yhtä aikaa parasta Suomen kansantaloudelle ja luonnolle. Kulutusta enemmän on syytä pitää ääntä suomalaisen maatalouden kannattavuudesta.

toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Savo

Kommentoi