Pääkirjoitus: Kuntavaalien huipennus on jo lähellä

Alkanut viikko on myös kunnallispoliittisesti merkityksellinen. Kaikki huipentuu ensi sunnuntaina 13. kesäkuuta pidettäviin kuntavaaleihin, joissa valitaan uudet valtuutetut kuntien valtuustoihin. Kuluvan vuoden alussa on Manner-Suomessa 293 kuntaa ja Ahvenanmaan maakunnassa 16 kuntaa.

Kuntavaalit ovat näkyneet ja kuuluneet tiedotusvälineissä monella eri tavalla viimeisten viikkojen aikana, eikä niiltä ole voinut välttyä kukaan aikaansa seuraava ihminen. Myös Pieksämäellä iso pyörä vaalityössä lähti pyörimään kunnolla vasta toukokuussa. Osaltaan tilanteeseen vaikutti kuntavaalien siirtäminen huhtikuulta kesäkuulle, joka samalla aiheutti viivettä varsinaisen kampanjoinnin aloittamiseen. Epätietoisuus koronatilanteen kehittymisestä suuntaan tai toiseen ei ollut omiaan nostamaan kansalaisen vaalikuumetta. Alkukevään rauhallista tahtia on kuitenkin viime aikoina otettu kiitettävästi kiinni ja viimeiset otetaan irti vielä kuluvan viikon aikana.

Ennakkoäänestys päättyy huomenna. Edellisissä kuntavaaleissa Pieksämäellä ennakkoäänestysprosentiksi jäi 28,7, joka on pari prosenttiyksikköä heikompi kuin edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2012.

Monella äänestäjällä on jo tässä vaiheessa oma ehdokas selvillä. Jos oma ehdokas on kuitenkin vielä mietinnässä, niin kannattaa ottaa avuksi esimerkiksi Pieksämäen Lehden vaalikone.

Kommentoi