Mielipide: Miksi kuntavaaleissa kannattaa äänestää?

Kuvituskuva. Hannu Lehtinen

Risto Mykkänen

Kuntavaaleissa kannattaa jokaisen äänestää. Vaikka ei itse olisi kiinnostunut politiikasta, kuntapolitiikka kuitenkin koskettaa meidän jokapäiväistä elämää, päivähoito, terveys, varhaiskasvatus, vanhustenhoito, liikunta ja kulttuuri. Kannattaa selvittää edes karkeasti, mitkä ovat ne asiat, joita itse pidät tärkeänä ja haluat edistää Pieksämäellä. Kuka ehdokas, nykyiset tai uudet veisivät minulle tärkeitä asioita parhaiten eteenpäin.

Netissä on vaalikoneita, joista voi omaa ehdokasta etsiä. Pieksämäen Lehden vaalikone löytyy www.pieksamaenlehti.fi/vaalikone tai jos näet ehdokkaan kadulla tai torilla, niin kysypä hänen mielipiteitä tai lähetä sähköpostia, useimpien nykyisten valtuutettujen sähköpostiosoiteet löytyy kaupungin sivulta. Useimmat ehdokkaat löytyy myös somesta. Ja aktiivisemmat kuntapolitiikan seuraajat voivat arvioida puolueiden ja nykyisten valtuutettujen toimintaa ja antaa jatkokauden tai hylätyn.

Jos et äänestä, niin naapurisi äänestää kuitenkin ja todennäköisesti ehdokasta, jota et itse haluaisi valtuustoon ja taas se some täyttyy kommenteista, väärät ihmiset valittiin valtuustoon. Varmemmin saat oman ehdokkaan valtuustoon äänestämällä häntä. Äänestämättä jättäminen on turha ja kehno protesti, sillä valtuutetut valitaan vain annettujen äänien perusteella. Jos jätät äänestämättä jää vain valittajan rooli.

Itse toivon, että kaikenikäiset kuntalaiset lähtee äänestää, nuorista senioreihin. Nuorten asiat edistyy, jos myös nuoria saadaan päättäjiksi. Vanhemmat, opastakaa omat äänestysikäiset nuoret vaaliuurnille. Toivon myös, että kuntalaisista, eläkeläisistä opiskelijoihin, duunareita työttömiin lähtisivät äänestämään. Silloin äänestystulos olisi kaikista kuntalaisista mahdollisimman kattava.

Itse pidän demokratian kipurajana, että yli 50 prosenttia kuntalaisista äänestää. Meillä se on ollut niukasti yli, kesäaika ja korona-aika tuo haasteensa päästäänkö nyt edes tähän.

Äänestyspaikoilla on kuitenkin huolehdittu koronaturvallisuudesta, joten koronaa ei tarvitse pelätä. Pieksämäellä koronatilanne on muutenkin ollut varsin hyvä jo viikkoja, useita nolla viikkoja, vain muutama satunnainen tartunta.

Varmemmin saat oman ehdokkaan valtuustoon äänestämällä häntä.

Kaikilla puolueilla on erittäin hyvä ja kattava ehdokaslista, kaikille äänestäjille löytyy varmasti oma ehdokas. Vaikka on kesä ja aurinko paistaa, eikä politiikka ehkä just nyt ole se kiinnostavin juttu, niin käytä pieni hetki elämästäsi ja äänestä, niin ei olla taas se yksi heikommin äänestäneitä kuntia Suomessa.

kuntavaaliehdokas (vas.)

Kommentoi