Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koviksen kolumni On ensin Hau

Koirapuisto alkaa kuulemma tekeytymään yhden meidän kävelyreittimme varrelle. Paikka on mielestäni ihan hyvä. Alle ei ole jäämässä kuin vähemmän hoidettu vanha luontopolku. Yli voivat liito-oravat lennellä pönttöihinsä esteettömän polun varrelle.

Lehtitietojen mukaan rakentamiskustannukset ovat noin 60 000 euroa, eli melkoisesti euroja pinossa. Tähän hätään en muista montako varsinaista veronmaksajaa näihin talkoisiin osallistuu, mutta Pieksämäellä näyttäisi nyt olevan 17 373 asukasta. Täten jokainen kaupunkilainen, vauvasta vaariin, käy heittämässä koirapuiston aidan yli 3,45 euroa.

Kyllä minä tuonkin summan ihan huutamatta maksan, on tätä yhteistä ommaisuutta kylvetty kummallisempiinkin hankkeisiin. Mieluusti kuitenkin soisin, että nämä maksut jäisivät kertakorvauksiksi. En ole huomannut lehdistä, enkä muualtakaan, minkä suuruiset vuotuiset ylläpitokustannukset ovat ja miten ne on tarkoitus kattaa.

Maastoa, aitoja, opasteita yms. on tarpeen ajoittain korjata. En ole koiraihmisiä, mutta olen huomannut, että koirat ihan itse valmistavat pois korjattavia tuotteita. Vaikka omistajat nämä maasta noukkisivat, niin tuskin he niitä kotiinsa vievät. Säiliöitä riittänee tyhjennettäväksi. Kun ei parempaa tietoa ole, niin heitänpä ilmoille summan 3 000 euroa/vuosi. Ei näytä isolta, mutta jos vastaavia on jonossa riittävä määrä, niin sitten.

En ole, en ole koskaan ollut, eikä minusta ikinä tule kunnallisvaaliehdokasta. Olen läheiselleni ilmoittanut, että jos moista harkitsen, niin minut saa ja pitää toimittaa hoitoon. Siksipä on helppo kysyä, että mitä kaikkia harrastustoimintoja meidän on välttämätöntä yhteisillä varoilla kustantaa.

Jos koirapuiston käyttäjät maksavat jonkunlaista pääsymaksua, niin silloinhan asia on aivan kunnossa. Siinä tulevan puiston vierellä on avantouimareiden pulahduspaikka, ja tietojeni mukaan he maksavat kaupungille käyttökorvausta kuluttamastaan sähköstä. Vaikka mitenkään ei voi, ainakaan rotukoiriin, verrata rokkibändeissä soittavia henkilöitä niin hekin ovat aina maksaneet korvausta kaupungin treenikämpistä.

Jos koirapuiston käyttäjät eivät ylläpitokustannuksia maksa, niin silloin on ryhdyttävä toimenpiteisiin. Harmillista, kun koiravero ehdittiin poistaa. Ilmeisesti helpointa on hankkia portteihin kortilla tai mobiilisovelluksella avautuvat sähkölukot. Isommilta koirilta pääsymaksu voisi olla 60 euroa vuodessa ja pienemmiltä 40, kun ne päästötkin vissiin ovat pienemmät.

Joka tapauksessa minä haluaisin, että koirapuistoon rakennetaan suunnilleen rantapolkujen levyinen, 50 metriä pitkä harjoitusrata koirien omistajille. Joko omistajat, tai paikalle hankitut vapaaehtoiset voisivat toimia kuvitteellisina rantapolun koirattomina kulkijoina, jotka kävelevät menosuuntaan polun oikeaa reunaa. Heitä vastaan kävelisivät koiran kanssa henkilöt, joita lempeästi sanoin ja esimerkein kehotettaisiin siirtymään samoin omassa menosuunnassaan polun oikeaan reunaan. Ja nimenomaan siten, että myös koira siirtyisi omistajan mukana.

Jos koirien geeneihin ei ole pysyvästi kirjoitettu kävelemistä menosuuntaan aina polun vasenta reunaa ja pienemmän tarpeen suorittamista vasenta jalkaa nostaen, niin ne varmaan ajan mittaan oppisivat tämän uuden tavan. Omistajista en ole yhtä varma.

Kirjoittaja on Jorma Kovalainen, joka odottaa Savontien leikkipuiston valmistumista.

e

u