Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kuntataloudessa on edessä vaikeita aikoja

Pieksämäen kaupunginvaltuusto kävi maanantain kokouksessaan läpi kulunutta valtuustokautta arviointikertomuksen käsittelyn yhteydessä. Viimeinen reilu vuosi on myös Pieksämäellä eletty enemmän tai vähemmän poikkeusaikaa koronan vuoksi.

Vaikka korona on tuonut monelle alalle vaikeuksia niin kuntapuolelle valtion myöntämät koronatuet ovat olleet eduksi, ainakin hetkeksi. Niiden ansiosta Pieksämäen kaupungin taseessa on yhdeksän miljoonan euron ylijäämä. Vaikka paperilla tilanne näyttää hyvältä ja se helpottaa muutamaksi vuodeksi eteenpäin, niin parin viikon kuluttua valittaville uusille luottamushenkilöille on tulevaisuudessa luvassa kylmää kyytiä sekä hyvinkin vaikeita päätöksiä talouden tasapainottamiseksi. Pieksämäellä on isojen investointien jälkeen muhkeasti velkaa ja vaikka konsernilainaa on reilut 300 euroa vähemmän kuin kunnilla keskimäärin, niin maksamista on enemmän kuin riittävästi. Talouden tasapainottaminen jatkuu, eivätkä kaikki ratkaisut varmasti ole mieleisiä.

Samaan aikaan kaupungin pystyttävä lisäämään elinvoimaa huomattavasti nykyistä enemmän, sillä kaikesta huolimatta väki vähenee ja vanhenee. Elinvoiman lisääminen vaatii rohkeita investointeja ja päätöksiä, mutta se vaatii myös asennetta. Kaupunki on lopulta juuri niin houkutteleva ja elinvoimainen kuin kaupunkilaiset itse tahtovat sen olevan.