Pääkirjoitus: Koronatilanne ei ole vielä kokonaan ohi

Koronapandemia on alkanut kesän myötä osoittaa helpottamisen merkkejä, vaikka alueelliset vaihtelut ovat edelleen suuria. Esimerkiksi viime perjantaina Suomessa todettiin 182 uutta tartuntaa. Pieksämäellä on THL:n koronakartan mukaan todettu koko pandemian aikana yhteensä 214 koronatartuntaa.

Vaikka koronan suhteen on jo vähän helpompi hengittää, niin täytyy muistaa ettei tilanne ole vielä missään nimessä ohi. Tapaukset saattavat helposti ryöpsähtää pienempinä esiintyminä eri puolilla, kuten esimerkiksi viime viikolla Mikkelissä. Siellä oli vielä perjantaina lähes 200 ihmistä karanteenissa, vaikka varsinaiset tartuntamäärät olivat jo selvästi vähentyneet. Myös Pieksämäellä oli viime viikolla kaksi tartuntaa ja uusia saattaa vielä ilmaantua. Korona on useasti päässyt yllättämään kavalalla tavalla.

Ensi viikonloppu on monessa perheessä ylioppilasjuhlien aikaa. Samaan aikaan ihmiset ovat alkaneet muutenkin liikkua enemmän ja tavata toisiaan. Vastuullisesti toimimalla jokainen voi omalta osaltaan estää taudin leviämistä edelleen. Siksi entiset ja tutut ohjeet turvaväleistä, käsihygieniasta, maskin käyttämisestä sekä sosiaalisten kontaktien vähentämisestä ovat edelleen enemmän kuin paikallaan.

Asiantuntijoiden mukaan tilanne melko varmasti helpottaa kesän ja rokotusten edetessä. Siihen saakka jokaisen on vain yritettävä jaksaa ja toimia ohjeiden mukaisesti.

Kommentoi