Pääkirjoitus: Etätyön pelisäännöt on syytä selvittää

Koronaepidemia siirsi suuren joukon suomalaisia etätöihin kerralla reilu vuosi sitten. Etätyön lisäämisestä oli ehditty puhumaan jo vuosia, mutta etätyöstä tuli todellisuutta nopeammin kuin kukaan osasi kuvitella. Eikä se loppujen lopuksi ollut edes kovin vaikeaa. Kokonaan entisenlaiseen työn tekemisen malliin ei ole enää palaamista kun korona jossain vaiheessa antaa enemmän myötä. Etätyö on tavalla tai toisella tullut jäädäkseen.

Perjantaina STTK ennätti vaatimaan, että etätyön kirjavat pelisäännöt on saatava ajan tasalle ja yhdenmukaisiksi. Esityksen mukaan työmarkkinajärjestöt tekevät työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa selvityksen etätyöstä.

Etätyötä on tehty paljon jo aikaisemmin ja hyvin usein siihen riittää yrityskohtainen sopiminen. Jos ja kun etätyön osuus joissakin ammateissa kasvaa pysyvästi niin yhteisiä pelisääntöjä varmasti tarvitaan. Samaan aikaan täytyy muistaa, että kaikille aloille etätyö ei sovellu lainkaan. Esimerkiksi hoitotyötä on hankalaa tehdä etänä, eikä esimerkiksi kuljetusala toimi etäyhteyksillä ja tehtaissakin työntekijöitä tarvitaan paikan päällä. Sen sijaan monet asiantuntijatehtävät sujuvat oikein hyvin toimivien etäyhteyksien avulla.

Samalla täytyy muistaa, että kaikki eivät tahdo tehdä etätyötä. Siksi sen on perustuttava molemminpuoliseen suostumukseen.

Kommentoi