Pääkirjoitus: Puutavarasta saattaa tulla kesällä pulaa

Koronaepidemia on vaikuttanut ihmisten elämään ja ympäröivään yhteiskuntaan monella tavalla. Yksi selkeä vaikutus on ollut, että ihmiset ovat ryhtyneet aikaisempaa enemmän laittamaan ja remontoimaan omaa elinympäristöään.Viime vuonna rautakaupat takoivat tulosta kun aikaisempaa enemmän kodeissaan aikaa viettävät ihmiset ryhtyivät remontoimaan tai rakentamaan uutta.

Näin koronaepidemia on samalla nostanut myös puutavaran hintaa, sillä sahatavaralle riittää nyt kysyntää. Rakentajat voivat varautua siihen, että uusi terassi maksaa nyt selvästi enemmän kuin esimerkiksi viime vuonna. Aivan varmaa ei ole sekään, että riittääkö terassilautaa kaikille.

Ainakin vaarana on, että puutavaralaaduista tulee kesällä pulaa. Suomen Puutavara- ja rakennustarvikekauppiaiden yhdistyksen puheenjohtaja Tapio Outinen arvioi viime perjantain Savon Sanomissa, että sahatavaramarkkinoilla on käynnissä jotain sellaista, mitä ei ole koskaan aikaisemmin koettu. Hän kuvaa hinnannousua on räjähdysmäiseksi.

Tilanne näkyy myös metsätaloudessa ja puukaupassa, jossa kysyntää olisi nyt enemmän kuin tarjontaa. Jos metsänomistaja on aikaisemmin empinyt puukaupoille ryhtymistä, niin nyt varsinkin kesäleimikoille on enemmän kuin kovaa kysyntää. Kysyntää tuntuu olevan myös kaikille puulajeille.

Kommentoi