Koviksen kolumni: Taas suihkuaa

Pieksämäelle suunnitellaan taas uutta. Asemanseudusta on tehty jo vuosi sitten 55-sivuinen kehityssuunnitelma, joka vasta nyt minun silmiini pompahti. Tekijänä on kansainvälinen yritys, kansilehdellä on heidän logonsa lisäksi Pieksämäen vastaava ja EU:n lippu. Täten voisi ainakin haaveilla, että jo suunnitteluun rahaa tulisi muualtakin kuin omista taskuista. Tilaajana on yksiselitteisesti Pieksämäen kaupunki ja yhteyshenkilökin on mainittu.

Projektilla on ohjausryhmä, jossa ovat mukana kaupunginjohtajan lisäksi vähemmillä natsoilla varustettuja kaupunkimme johtohenkilöitä. Edustajia on myös VR:ltä, linja-auto- ja taksiliikenteeltä ja oppilaitoksilta. Muutamiin entisiin hankkeisiin verrattuna näyttäisi siltä, että tärkein asia, syylliset, olisi kerrankin hyvin selvillä.

Selailin suunnitelmaa ja heti alkusivuilla lukee asemansillan kohdalla: ”WOW-efekti”. Kuvissa asemarakennuksen ja vanhan postin nykyilmeen sanotaan olevan ulospäin sulkeutunut. Veturitorin viereen on merkitty liiketilaa/viihdekeskus, johon näyttäisi tulevan kaikenlaista kivaa mm. keilahalli, terveisiä Mannisen Jukalle. Seuraavaksi olisi varmaan tullut fengshui, mutta päätin jättää selailun tuonnemmaksi. Varsinkin kun huomasin Asemanlahdelle zen-ympyrällä merkityn suihkulähteen.

Suihkulähteen tulon tiesin jo aiemmin, siitä oli kolmen vaihtoehdon äänestys Kunnallistekniikan FB-sivulla. Äänestin ykköstä, jossa on keskellä korkeampi ja laidoilla kaksi matalampaa suihkua. Valot niihin ovat jo tulossa, mutta varatkaa piuhoja äänentoistoa varten ja pumppuihin edes valmiuksia, että suihkujen korkeutta voi säätää. Köyhän miesoletetun valourut toimivat kolmellakin suihkulla ja Smoke On The Waterin riffi ryöpsähtäisi helposti. Sumuttomina iltoina Teemu ja Jarkko voisivat soutaa mustalla kumiveneellä Poleenin rannasta savukoneiden kanssa apuun.

Asemanlahdella oli suihkulähde muistaakseni 80-luvulla. Se oli kauniisti sanottuna hieman epävakaa toiminnaltaan. Viimeisinä aikoinaan se tuotti näkyville lähinnä Manneken Pis patsaan, tai ikääntyneen miesoletetun tyyppisen loron.

Tämän vanhan suihkulähteen kiinnitysrungon olen mielikseni kuvitellut nykyään sijaitsevan juuri ja juuri rannassa kiinni olevalla niemekkeellä mielenterveystoimiston kohdalla. Siihen ilmestyi joskus kauan sitten reilut pari metriä kanttiinsa oleva avoin kuutio, jonka särminä ovat teräsputket. Se on toiminut mainiosti parhaimmillaan kymmenien lokkien kokoontumispaikkana.

Pari vuotta sitten metalli alkoi väsyä ja rakennelma pikkuhiljaa romahtaa. Viime kesänä lokkien oli jo huomattavan hankala löytää suoraa ortta alleen. Tämä minua eniten huolestuttaa. Jos se häkkyrä on paikoillaan vielä pitkään, kohta torilla linkkaa lonkkavikaisia lokkeja. Pyydän, että projektiin liittyen rotisko viedään metallinkeräykseen.

Tulevien suihkulähteiden kiinnitysrungot tarvitsevat painoja pysyäkseen pinnan alapuolella. Kalliilla rahalla ei tarvitse erikseen ostaa mitään, jos purettavan kaupungintalon liepeillä oleva Kasvun Kaari veistos käytetään tähän tarkoitukseen. Alueen asemakaavamuutoksessa en sitä nykyisellä paikallaan nähnyt, joten näin estetään päättäjien riitely ja lopuksi mahdollisimman huono valinta sijaintipaiksi. Kuva veistoksesta laitettaisiin Poleenin seinälle ja kerrottaisiin, mitä tärkeää tehtävää se tälle hetkellä toimittaa ja missä.

Kirjoittaja on Jorma Kovalainen, joka ei moiti Mauno Kiviojan (1941-2018) työtä.

Kommentoi