Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Luottamushenkilöiden kuuluu valita viranhaltijat

Viranhaltijat ovat kunnissa työntekijöitä, jotka käyttävät julkista valtaa lainsäädännön mukaisesti (kuntalaki 87 §). Kuntalain mukaan kunnissa käyttää ylintä päätösvaltaa valtuusto (kuntalaki 14 §), joka voi delegoida päätösvaltaansa. Tämä tapahtuu hallintosäännöllä.

Pieksämäen kaupungin hallintosäännön 46 § mukaan valtuusto valitsee johtavat viranhaltijat, joita ovat kaupunginjohtaja ja vastuualueiden johtajat. Lautakunnat valitsevat alaisensa vakituiset viranhaltijat. Sijaisten ja määräaikaisten viranhaltijoiden ja muun henkilöstön palkkaaminen kuuluu edelleen esimiehille.

Vakituisten virkojen täyttämisen aiheuttamaa työmäärää kuvaa, että opetuslautakunnan alaisia vakituisia virkoja täytettiin vuoden 2020 aikana 2 ja perusturvan virkoja 6 kappaletta.

Viranhaltijat toimivat ja tekevät lakeihin perustuvia päätöksiä itsenäisesti virkavastuulla. Heidän oikeusturvansa kannalta on tärkeätä ovatko he vastuussa esimiehelleen vai monijäseniselle lautakunnalle. Virkavastuulla toimimista ei voi verrata työhön yrityksissä, joissa esimiehet usein valitsevat alaisiaan työskentelemään yhdessä taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kuntien viranhaltijat valitaan ensisijaisesti tekemään kuntalaisiin kohdistuvia lakiin perustuvia päätöksiä tai vastaamaan lakisääteisestä toiminnasta kuten terveydenhuollosta tai opetuksesta. Viranhaltijan vastuut ja valta määritellään viran kelpoisuusvaatimuksissa ja tehtävänkuvauksessa, josta päättää virkaa täyttävä toimielin (hallintosääntö 44 §).

Vakituisten virkojen täyttäminen luottamushenkilöorganisaation toimesta vahvistaa kuntademokratiaa ja tekee virkavalinnoista läpinäkyviä. Valtuuston ja lautakuntien tehtävänä olevat virkavalinnat parantavat myös viranhaltijoiden oikeusturvaa.

Luottamushenkilöillä on viimekädessä vastuu kaikesta kunnan toiminnasta koskien myös viranhaltijoiden päätösvaltaa. Vallan ja vastuun tasapainon vuoksi on perusteltua, että vakituisten virkojen täyttö tehdään luottamuselimissä.