Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ikäihmisten yksinäisyydestä

Helsingin Sanomissa oli mielenkiintoinen artikkeli Anu Janssonin Helsingin yliopistossa tarkastetusta väitöskirjasta ”Loneliness of older people in long-term care facilities” (Palvelutaloissa asuvien iäkkäiden ihmisten yksinäisyys). (HS 28.3.2021) Tutkimuksen mukaan Helsingin palvelutaloissa 36 prosenttia ja kotihoidon asiakkaista 20-40 prosenttia kokee yksinäisyyttä ainakin toisinaan. Nämä luvut kuvaavat yksinäisyyden kokemusta ennen korona-aikaa ja toki on huomioitava, että tutkimus kohdistui Helsingin palvelutalojen ja kotihoidon ikäihmisiin. Tulokset antavat kuitenkin varmasti myös yleistettävää tietoa vanhusten yksinäisyyden kokemuksesta. Hoivan yksiköissä hoitajamitoitus olisi saatava 0,7 hoitajaa/hoidettava asukas vuoteen 2023 mennessä. Pieksämäellä hoitajien määrä täyttää tämän hetken velvoitteen eli hoitajamitoitus on 0,55-0,6 hoitajaa/hoidettava.

Ammattihoitajien lisäksi ikäihmisten elämänlaadun ylläpitäminen ja yksinäisyyden kokemuksen vähentäminen vaatii myös vapaaehtoistoimintaa. Toki omaiset tekevät varmasti oman osuutensa, mutta kaikilla ei välttämättä asu omaisia lähellä ja omaistenkin elämäntilanne vaihtelee. Toivottavasti seurakunta, SPR ja muut järjestöt ottaisivat asiakseen järjestää vielä aikaisempaa enemmän erilaista ystävätoimintaa palvelutaloissa ja kotihoidon asiakkaille. Toivoisin palvelutalojen tekevän myös enemmän yhteistyötä päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten kanssa. Yhteistyötä on ennen korona-aikaa ollutkin ja toivottavasti yhteistyö tiivistyy pandemian jälkeen.

Helsingin Sanomien artikkelissa kerrottiin myös laajasta EU-hankkeesta, jossa selvitetään, miten luontolähtöinen toiminta voi vähentää iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä. Meillä Pieksämäellä on erinomaiset puitteet toteuttaa luontolähtöistä toimintaa.

Kysymys on vain siitä, että löytyisi riittävästi auttavia käsiä, jotka veisivät vanhuksen nauttimaan järvinäköalasta, kuuntelemaan luonnon ääniä ja tuntemaan tuulen vire kasvoillaan.

valtuutettu (kesk.)

perusturvalautakunnan jäsen