Luottamus ja yhteistyö ovat yhteiskunnan kantavia pilareita. Yhdistyksemme keskustalaiset kuntapäättäjät toimivat sillanrakentajina muita arvostaen. Kumppanuus ja yhteiset päämäärät kuntalaisten, yritysten ja muiden yhteisöjen kanssa pitää saada toimintatavaksi. Avoin tiedonkulku jo asioiden valmistelun alkuvaiheissa luo luottamusta.
Haluamme, että Pieksämäellä tarjotaan uusia suoria osallistumisen keinoja päätöksentekoon järjestämällä digitaalisia kansanäänestyksiä. Kuntalaisille, joilla ei ole edellytyksiä digitaalisuuteen tarjotaan vaihtoehtoinen tapa osallistua.
Luottamus arjen sujumiseen pienten lasten ja kouluikäisten perheissä, työelämän haasteissa ja ikääntyessä luo hyvän elämän edellytyksiä.
Kaupungissa on oltava laadukkaat varhaiskasvatuspalvelut ja kattava päivähoitoverkko perheiden erilaisiin tilanteisiin, erityislasten moninaisia tarpeita unohtamatta. Kotona lapsiaan hoitavia vanhempia tulee tukea.
Pieksämäen tulee hakea vaihtoehtoja ikäihmisten palveluihin. Tarvitaan kevyempiä ratkaisuja: lisätään perhehoitoa ja parannetaan omaishoidon ja omaishoitajien tilannetta. Palvelusetelit turvaavat ja monipuolistavat palvelutarjontaa ja luovat yrittäjyyttä.
Syrjäytymisen ehkäisemiseen on panostettava erityisesti nuorten kohdalla. Yhteisöllisyys, harrastus- ja työmahdollisuuksien edistäminen sekä oikea-aikaiset mielenterveyspalvelut ovat tärkeitä.
Pieksämäen tulee hakea vaihtoehtoja ikäihmisten palveluihin.
Vapaaehtoistyötä tekevät järjestöt ja seurakunnat ovat kuntalaisten hyvinvoinnin rakentajia. Kaupunki arvostaa ja tukee näiden toimintaa kumppanuussopimuksin, tarjoamalla toiminnalle puitteita sekä kohtelemalla eri järjestötoimijoita yhdenvertaisesti.
Koulutuksella edistetään lasten, nuorten ja aikuisten elämää ja osaamista. Kaupungin tulee varautua varhaiskasvatuksen laajenemiseen, oppivelvollisuusiän nousuun sekä ammatillisen täydennyskoulutuksen tarpeeseen. Digitaitoja kaipaavat erityisesti varttuneet itsenäisen elämän turvaksi ja sähköisten palvelujen käyttämiseen.
Kaupungin tulee koordinoida Hiekanpään kampusalueen kehittämistä, eri toimijoiden verkostoitumista, edistää resurssien tehokasta yhteiskäyttöä ja varmistaa laaja-alaiset koulutuspolut. Koulutilat ovat hyvässä kunnossa, nyt on pidettävä huolta sisällön laadusta, henkilöresursseista ja yhteisöllisyydestä.
Kaupungin on oltava luotettava yhteistyökumppani, hyvä työnantaja ja yritysmyönteinen toimija. Tämä tarkoittaa mm. yrittäjyyttä ja investointeja tukevaa kaavoitusta, ennakkoluulotonta yhteistyötä sekä apua työllistämiseen esim. Uusyrityskeskus-mallilla. Paikallista energiatuotantoa, mukaan lukien turvetuotanto, tulee edistää.
Haluamme tehdä kaupungin houkuttelevaksi asuin- ja työympäristöksi työtä ja kotia etsiville perheille: edullisia tontteja, vuokra-asuntoja ja vapaa-ajan asumista. Etätyön lisääntyessä tarvitaan kattava valokuituverkko ja toimivat tietoyhteydet.
Kunnallista hankintaosaamista on vahvistettava. Tarjouspyyntöihin otettava mukaan laatu, paikallisuus sekä ympäristö- ja työllisyysvaikutukset. Kouluruokailussa suosittava paikallisuutta jo kilpailutuksesta lähtien.
Kaupungin talous on pidettävä tasapainossa. Sote-uudistuksessa on huolehdittava hyvistä terveyspalveluista lähipalveluina sekä vammaisten ja vanhusten asumis- ja hoivapalvelujen laadusta. Vaalijalan toiminta tulee turvata. On jatkettava ansiokasta kehitystyötä toisiaan tukevissa kulttuuri-, liikunta- ja terveyspalvelujen toimintavoissa.
Kaupunkiin tulee saada lisää majoitus- ja matkailupalveluja. Toikanniemen ja Pertinkujan kaavoituksessa on huomioitava matkailuyrittäjyyden edellytykset. Luonto- ja tapahtumamatkailuun haettava potkua yhteistyössä Järvi-Suomen matkailutoimijoiden kanssa.