Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mennyttä muistellen ja tulevaa kohti

Mika Majamäki kirjoitti menneistä kaupungin projekteista, jotka eivät ole menneet ihan nappiin. Arto Sepponen näpäkästi vastasi, että sitä tikulla silmään joka vanhoja muistelee. Vanhoja on hyvä muistella jos valtuustossakin on ollut sitä mieltä, ettei näin ole fiksua toimia.

Linja on pitänyt, takkia ei ole tarvinnut kääntää. Keskitytään jatkossa kehittämään toimintaamme, jotta vastaavaa virheitä ei pääsisi tapahtumaan ja toiminta olisi laadukkaampaa. Vanhoja pitää muistella myös sen takia, ettei päätöksenteko meillä ole muuttunut. Meillä oli entinen kaupunginjohtaja Tapio Turunen, joka jakoi moitteita kaikille jos päätökset ei häntä miellyttäneet ja samaa linjaa jatkaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Sepponen. Hän on ottanut vallan vahtikoiran roolin ja vahtii kaikkia lehtijuttuja ja päätöksiä pitää kommentoida lehdissä omaan nuivaan tyyliinsä. Kritiikille on paikkansa mutta itseä harmittaa tämä tyyli ja ihmettelen mihin tällä pyritään. Sopuisaa tulevaa valtuustokautta näin on turha toivoa.

Kuntavaaleissa olisi hyvä keskittyä kertomaan mitä hyvää itse on tehnyt päättäjänä. Tulevaa valtuuston kokoa kun pohditaan niin jatkossa näköjään riittää, että on vain yksi henkilö, joka luulee aina olevansa oikeassa. Toivon, että puolueet valitsee jatkossa yhteistyöhön pyrkiviä henkilöitä valtuuston ja hallituksen puheenjohtajan paikoille.

Mutta tulevaan. Risto Ockenströmin kanssa kirjoitimme, että perusturvan henkilöstön palkitseminen on oikein. Pieksämäen kaupungin talouden viime vuoden ylijäämämiljoonat ovat Marin hallituksen koronarahaa kunnille. Perusturvan henkilöstö voidaan palkita hyvästä työstä kuten perusturvalautakunta esitti. Tulevien vuosien valtionosuudet eivät riipu yksittäisen määrärahan käytöstä. Tähän meidän talous ei tosiaankaan kaadu.

Tulevaisuutta on myös, että seuraava valtuustokauden alkuun tulee heti kiinteistöstrategia tarkasteluun. Silloin pitää olla tarkkana kaikkien tulevien valtuutettujen ja vaikka suurennuslasin kanssa käydä kaikki kohteet läpi, ettei mikään kiinteistö lipsu väärään luokkaan. Kanttila on yksi kiinteistö, josta keskustelua käydään.

Toivoisin naarajärveläisiltä erityisesti aktiivisuutta, jos Kanttila halutaan säilyttää. Itse olen Kanttilan puolesta vielä, mutta se vaatii hyviä ideoita kiinteistön jatkokäytöstä. Ottakaa ihmiset reilusti kantaa ja ennakkoon ennen päätöksiä.

Veturitorista on käyty keskustelua. Osuuskauppa Suur-Savon yksinoikeus ravintolapalveluihin ja anniskeluun säilyy toistaiseksi Pieksämäen Veturitorilla. Veturitallit tyhjenee yhä, eikä tyhjä veturitori tuo tuloja Osuuskauppa Suur-Savolle eikä kaupungille. Pieksämäen paikallisten toimijoiden sekä järjestöjen on vaikea tapahtumia järjestä nykyisillä ehdoilla. Tarvittaisiin ulkopuolisia isoja tapahtumajärjestäjiä, joilla menee erittäin huonosti taloudellisesti korona-ajan takia, eikä pikaista nousua ole näkyvissä. Isojen haasteiden edessä ollaan. Mutta mikään ei parane jos asian eteen ei mitään tehdä.

Päättäjinä yhteistyöhön on kuitenkin pyritty. Ketään ei ole oltu ajamassa mistään pois, kuten lehdissäkin virheellisesti on väitetty. Nyt on lähinnä yritetty löytää uusia keinoja, joilla saada lisää toimintaa Veturitorille.

Kuntavaalit siirrettiin mikä oli oikea päätös. Nyt pitäisi vain toimia aktiivisesti, että äänestäminen olisi turvallista ja mahdollista kaikille edes kesäkuussa. Turvalliset äänestyspaikat, joissa on mahdollista säilyttää riittävät turvavälit ja äänestäminen, miten se mahdollistetaan kaikille, vaikkapa miten koronakaranteenissa olevat voivat äänestää. Vaalivirkailijoita tarvitaan lisää. Kesäkuu on jo lomakuukausi, löytyykö heitä.

Pieksämäki on jo nyt heikoimmin äänestäviä kuntia. Vain puolet äänestää, jos tästä vielä heikommin mennään ollaan demokratian kannalta jo huolestuttavalla tasolla. Nyt pitäisi käyttää kaikki keinot, jotta ihmiset saadaan äänestämään. Ja se yksi pieni keino olisi se, että ne kaikkien ehdokkaiden kuntavaalimainokset löytyisivät telineistä ainakin myös Naarajärveltä, Virtasalmelta ja Jäppilästä. Ei vain keskustan torilta. Pieni suuri teko.